Hirdetés

Még dolgoznak a végső adatokon, de az Európai Unióban a 2024-es választások vesztesei a zöldek (Greens/EFA) és a liberálisok (Renew). 2-3%-ot veszítettek. A szkeptikusok és a pillanatnyilag sehová sem tartozók (ilyen a Fidesz nevű szabadcsapat is) aránya nőt ennyivel. Nem sok, csak a hazai események tükrében válik megjegyzendőnek.

Szó sincs arról, hogy a nagyot álmodni nem rest Orbán Viktor és elvbarátai elfoglalják most az Európai Unió vezetését. A jobb és baloldali csúcspártok (EPP és S&D) vezetése töretlen. Most akkor a brüsszelező orákulumként tai chi-ző miniszterelnökünk szerint kitör a világháború. Tetszettünk volna a békemenethez csatlakozni. Tudják atomvillanás esetében a fény felé lekushadunk és két kezünket a fejtetőn kulcsoljuk össze. Nem segít ugyan, de akkor mi mindent megtettünk, amit a legfelsőbb katonai tudás javasolt. Globális felmelegedés esetén is kitűnő ez a póz, főként, ha hűtött, feltöltött raktárú óvóhelyen tesszük, ahol a kormánypárti kiválóságokkal is megismerkedhetünk. Ártani nem árthat.

A 2024 EP-választás eredményei (előzetes)

Magyarország választott. A TiSza-párt leváltotta az ellenzéket, addig bénázott a feléjük áradó személyes ellenszenvet (igen, tett ezért Orbán Viktor is) érzékelni képtelen Gyurcsány-házaspár. Tényleg le kellene mondaniuk, vagy a magyar baloldal megsemmisül. Nem segít ezen az MSzP által szállított szocdem szet, sem az alkalmi zöldülés, ami a Párbeszéd felől jön. Dobrev Klára árnyékkormány megbukott. Tulajdonképpen már az önhitt megalakulásának pillanatában. Tessék szíves lenni félreállni és átengedni a baloldali eszmék képviseletét a szociális ügyek képviseletét valóban képviselő fiatalabbaknak. Igen, a munkásokra és alkalmazottakra gondolok, a panelprolikra, ha az úgy érthetőbb. Ilyen politikához nem illenek az előző rendszerben terhelt múltú milliárdosok, akik vagyona is kérdéses. Teljesen hiteltelen az Orbán-család számonkérése a részükről. Zsák és a foltja. A TiSza így öntötte el nálunk a morális mélyföldet.

Kik buktak? A DK-MSzP-Párbeszéd 3, Fidesz-KDNP 2, a Momentum 2, a Jobbik 1 EP-képviselőt. Ezek közül hetet a TiSza, egyet a Mi Hazánk szerzett meg. A magyar zöldek nem veszítettek semmit, mert egy EP-képviselőjük sem volt. Hozták a siralmas formájukat. Ők továbbra is a jövő egyre megfáradtabb ígéretei.

A Párbeszéd az MSzP-vel együtt nem hozott semmit a DK-nak. 2026-ban vagy beolvadnak (esély sincs a számukra a 15%-os küszöbszint megugrására), vagy egyedül és büszkén füstölnek el. Tordai Bence kiszállása (nem szeretne zöld bokréta lenni a DK pörge-kalapján) a reménytelen helyzetű Párbeszédből teljesen reális elképzelés. 2026 után Karácsonynak is át kell igazolni valahová (TiSza-párt?), ha nem akar a senki földjén kolbászolni vagy brownie-zni.

Tordai Bence távozik a Párbeszédből (Szajki Bálint/24.hu nyomán)

Szajki Bálint/24.hu nyomán

Mi történt az LMP törekvéseivel? Az EP-választáson listája 2019-ben 2,18%-ot, 2024-ben 0,87% ért el. Megközelítőleg még 40 ezren tartják őket számon. Szerintem Ungár Péter és becsukott szemű vezetőtársai ezért az eljentéktelenedésért igen sokat tettek. Meg lehet persze állva is halni, de nem jár érte szépségdíj.

Az önkormányzati választásokon a közös listákon a LMP megtalálható a nyertesen között, de ehhez többnyire nem fűződik egyedi érdemük. A párt Budapestre húzódott vissza. Debrecenben és Gödön az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos aktivitása is nélkülözi a szakszerűséget (a párt az általános prospektusszövegeknél ragadt le), a polgármester rendületlenül Fidesz-KDNP-és. Valamint eredendően rosszul intéz az LMP, ha ilyen magas-labdákat sem tud kihasználni. Vidéki kapcsolatai és érdekérvényesítése elégtelen. Sajtókapcsolatai még az ATv-vel sem nevezhetők jónak, s ebben Ungár Péter fölösleges egyénieskedése vezető szerepű.

Az LMP önkormányzati szereplése nehezen értékelhető, hiszen közös listán lévő képviselői általában nyertek. Budapesten 13 olyan ellenzéki kerületi lista volt, ahol az LMP címkéje megjelent, míg a Párbeszéd esetében 17. Hol jelentek meg az eszméik? A LMP két listán nyert 1-1 képviselői helyet, ahol önállóan indult. Ez roppant szerény pártteljesítmény. A Párbeszédnek nem volt ilyen egyéni törekvése. Hasonlóan szatellit párt, mint a KDNP.

Budapesten tíz ellenzéki közös listás, hat Fidesz-KDNP-és, 3 független és 2-2 MKKP és Momentumos polgármestert találunk. A pártoktól függő képviselői megoszlás a kerületekben igen változatos.

Budapesti polgármesterek és képviselők pártkötődései (2024)

A Párbeszéd önálló politikai aktivitását már régen elveszítette dacára annak, hogy a parlamentben igen aktív. Politikai súlya azonban csak a szintén pehelysúlyú MSzP miatt volt. A LMP önállóan is próbálkozott, de szerintem fogalma sem volt arról, hogy a karakteres zöldpolitika mely elemeit kellene felkarolnia. A globális felmelegedés és az akkumulátorgyárak környezeti problémáit választotta, de csak civilszervezeti szinten. Elfelejtette a szerepét az agrokemizálás területén, nem volt mondanivalója az élelmiszer-biztosság területén, vagy nagyon halvány volt a tevékenysége a műanyag-szennyezés, a mikroműanyagok területén.
Az LMP szakértői hátteréből nyilvánvalóan hiányzott a környezetkémiai szakértői háttér, de a biológusi tudást is vidáman nélkülözte. Ungár Péterrel civilszervezeti imamalommá vált, amiből elfogyott a szakértői szusz. A munka iránya ugyanúgy a kommunikáció felé fordult, mint a Fidesz-KDNP esetében úgy, hogy pártnak konkrét mondanivalója alig maradt.
Ungár Péternek támadt az az ötlete, hogy az LMP felépíti Vitézy Dávid budapesti főpolgármesterségét és így leváltja a konkurens zöldpárti (Párbeszéd) főpolgármestert Karácsony Gergely. Ezt a Greens/EFA sem nézte jó szemmel.

A budapesti 22-es csapdája

A probléma sokrétű. Ungár Péter 220-250 millió forintot invesztált a saját pénzéből a zöldpolitikában ismeretlen Vitézy Dávid várospolitikai kampányába. Mindezt úgy, hogy mindenki számára világos volt, hogy Vitézy valójában a Fidesz-KDNP valódi jelöltje, de csak közvetve akarja felvállalni. Ez az LMP kettős politikai játékára mutatott rá, amivel kapcsolatban Ungár Péter több alkalommal szólta el magát és foglalt állást az ellenzéki politizálással szemben: „…ettől az ellenzéktől távolságot tartunk, mert a politikát nem ez az ellenzék fogja megújítani, hanem hozzájuk képest kell megújítani”; „Az Európai Unió közös agrárpolitikája szörnyszülött, itt az idő, hogy meggyilkolják”; „…az európai zöldeket valójában nem érdeklik, hogy mi történik Európa ezen felén […] …azt gondolom, hogy igenis probléma az, ha egy pártcsaládban nem mondhatom el azon álláspontomat, mely szerint az emberek férfiak vagy nők”; „Valójában mind tudjuk, hogy ha Karácsony Gergely nyer, akkor a Városháza másnaptól a 2026-os kampány főhadiszállása lesz, folytatódik a fenyegetés az egyik oldalról, a folyamatos áldozatpóz a másik oldalról”, hogy csak néhányat idézzek Ungár Péter filozófiai munkásságának kelendő almanachjából.

Vitézy végül is – a jelenlegi állás szerint – veszített. Listájára kevesen szavaztak, így az LMP ebből sem profitál majd. Viszont egyértelműen a Fidesz-KDNP-listájára szavaztak Szentkirályi Alexandra kérésére a választói, így a Fidesz-KDNP többsége a fővárosi közgyűlésben evidens. A másik jobboldali párttal (reform Fidesz, lásd TiSza-párt) a súlyos többség biztosított. Hogyan szavazhattunk listán a TiSza-pártra, ha mögötte semmilyen önkormányzati ajánlat, konkrétum és polgármesteri hátország nincs? Üres doboz, el sem kezdett vadiúj irka. A választási rendszer súlyos hibájára mutat rá ez az eredmény, ami működésképtelenséghez vezethet. Karácsony Gergely gyors megbuktatása nem lesz nehéz. Vitézy jól kézben tartható helyettes lesz majd, amit a hupizöld LMP ajánlott.

Számomra a hazai érdemi zöldpolitika Schiffer András és Sallai R. Benedek (ő újra polgármester lesz Túrkevén) távozása után megszűnt. Ungár Péter társelnöki tevékenysége a hazai zöldpolitika katasztrófája. Feltételezem, hogy ekkora kudarc után lemond, de nem lepne meg, ha mégsem. Látom van, akinek szüksége van rá.

Darvas Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás