Egy Fidesz-közeli ügyvédi iroda százmilliókat keres a Fertő tavi természetkárosításon

2022. június 9.

Hírek

A Fertő tavi építkezésért felelős állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) csak tavaly 83 millió forint közpénzt költött jogi szolgáltatásra. Az állami cég szerződéslistáiból azonban kiderül, hogy eddig összesen 700 millió forint értékű megbízást adtak a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodának, melynek névadója 2013 óta a Nemzeti Választási Bizottság fideszes delegáltja.

A Greenpeace újabb pert indított a Fertő tó védelmében

2022. május 31.

Hírek

Újabb ezer sebből vérző engedélyt adott ki a Fertő tavi állami óriásberuházásra a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal. Egy eljárás során megpróbálták korrigálni a Fertő tavi óriásberuházás sorozatosan feltárt törvénysértéseit környezetvédelmi működési engedély kiadásával. A Greenpeace Magyarország megtámadta a határozatot az illetékes bíróságon.

Nyílt levél Áder Jánosnak a Fertő tavi podcastja miatt

2022. április 26.

Hírek

Az eddig magát zöldnek láttató Áder János tegnapi podcastjában védelmébe vette a Fertő tavi természetromboló beruházást. A  zöld szempontból is kiábrándító beszélgetésre ma reagált a köztársasági elnöknek írt levelében Kun Zoltán, a Fertő tó Barátai Egyesület titkára.

Gigaberuházás a Fertő tónál: együttműködés vagy erőpolitika?

2022. április 1.

Hírek

Bekapcsolódva az egyre erősebb civil és szakmai ellenállásba ütköző hazai vízparti beruházásokról, a Fertő tóra ráerőltetett nagyszabású fejlesztési tervvel kapcsolatban éreztem szükségesnek a megszólalást. Lakosné Horváth Alojzia a Ramsari Egyezmény részes országainak döntéshozó konferenciáját képviselő Állandó Bizottság egykori elnökének véleménye.

Saját jogszabályát szegi meg a kormány a Fertő-tó ügyében

2022. március 18.

Hírek

2014-ben a Fertő-tavi vízitelep fejlesztésére még 1,7 milliárd forintos költséget becsültek. Azóta ennek a vízitelepnek a rekonstrukciója elképesztő módon elszállt. A tervezett beruházás területe már négyszerese az eredeti strandnak, és már több mint 45 milliárd a becsült költség. A természeti károkról nem is beszélve.

Átadták az új Kecske-hegyi kilátót

2022. március 5.

Hírek

Átadták az új Kecske-hegyi kilátót, amelyet a Tómalom és Fertőrákos közötti területen álló korábbi kilátó helyén építettek újjá. Az „Aktív turisztikai fejlesztések a Sopron-Fertő turisztikai térségben” c. projektben több új turisztikai fejlesztés is megvalósul a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. koordinálásában.

Udvaros Dorottya Greenpeace-aktivistákkal tiltakozik a Fertő tónál

2022. február 16.

Hírek

Élőlánccal és két emelet magas állványokra felfüggesztett molinóval követelik Greenpeace-aktivisták a Fertő tónál a terület élővilágát pusztító kormányzati megaberuházás leállítását. Az aktivistákhoz Udvaros Dorottya is csatlakozott.

Nem csak Orbánék miatt vannak bajban nagy tavaink nádasai

2022. január 29.

Hírek

Mivel a Balatonon saját gépünk nincs, ezért rendszerint meghívásos pályázatot írunk ki, amit nem könnyű összeállítani – közölte Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Kevesen vannak ugyanis, akik még mindig ezzel foglalkoznak. A Fertő-tónál a pályázat abszurd. No meg itt van a klímaváltozás is.