A rovat kizárólagos támogatója

Újra kiírta a Fertő tavi öko- és szabadidőpark fejlesztésére vonatkozó tendert az Építési és közlekedési Minisztérium – vette észre az Átlátszó a friss hirdetményt a közbeszerzési értesítőben.

A projektet korábban menedzselő Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft. 2022 végén megszűnt, feladatait az Építési és Közlekedési Minisztérium vette át. Az évek óta húzódó beruházás lejárt építési engedélye helyett az ÉKM új engedélyt kért és kapott 2023 nyarán – ebben még nagyobb terület beépítésére adtak lehetőséget, mint ami az eredeti tervekben szerepelt.

Mindez azért volt meglepő, mert Lázár János tárcavezető korábban többször is hangsúlyozta, hogy a leállított beruházás helyett sokkal kisebb léptékű új terveket készítenek. A Greenpeace ezek után bíróságon támadta meg az új engedélyt, a pert nemrég meg is nyerte a zöld civil szervezet. A Törvényszék a Kormányhivatalt új eljárás lefolytatására, ezen belül szakhatósági állásfoglalás beszerzésére is kötelezte.

A jogi csetepaté nem akadályozta meg a minisztériumot, hogy közben már kiírja az új közbeszerzést a projektre. A két részből álló tenderen

  1. a hajókikötő, csónak- és vitorláskikötő, a strand, a vitorlásklub, a belső út és parkoló, valamint a közművek, illetve a terület- és környezetrendezés, továbbá a tájépítés részeként az ökopark és szabadidőpark tervezési és kivitelezési feladatainak elvégzésére;
  2. és a fogadóépület, valamint az az ökocentrum megvalósítására, tervezésére, kivitelezési feladatainak elvégzésére

lehet jelentkezni. A kiírás alapján a beruházással érintett teljes terület nem lett kisebb, a felhúzni szándékozott épületek száma viszont csökkent, szálloda például egyelőre nem épül. A nyertes kivitelezőnek a szerződés hatályba lépésétől számítva 2,5 éve lesz a munkák elvégzésére.

A hányatott sorsú beruházás egyébként azzal indult, hogy Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte meg vitorláskikötő építésére kiírt tendert. Ők aztán letarolták a nádast, lebontatták az ikonikus cölöpházakat, sőt, a teljes fertőrákosi part korábbi, természetközeli állapotát felszámolták.

A természetkárosítás miatt az egész fejlesztést kezdetektől a helyi civil szervezetek hangos tiltakozása kíséri, de nemrég járt a parton az UNESCO-küldöttsége is, hogy megvizsgálja, megvonják-e a világörökségi státuszt a Fertőt-tájtól. A friss felhívás szövege szerint ugyanakkor „a munkálatok mielőbbi folytatása elengedhetetlen a természetkárosodás elkerülése érdekében”.

Litkay Gergely humorista videója a teljesen legyalult tájról

Azt is rögzítik, hogy „a terület speciális környezetvédelmi és természetvédelmi érintettségére tekintettel a környezetvédelmi és természetvédelmi jogszabályoknak való maradéktalan megfelelés végett a kivitelezés során figyelembe kell venni a helyi élővilág vegetációs és költési időszakát, és csak a vegetációs, illetve költési időszak bizonyos részében lehetséges a területen előkészítő, illetve kivitelezési munka.” A madárpopuláció igényeinek figyelembe vétele korábban nem jellemezte a beruházást, Udvaros Dorottya több másik Greenpeace-aktivistával együtt például rongálás miatt állt bíróság elé, amiért egy lebontásra ítélt cölöpházról levágták a madárhálót, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft. pedig jogi lépést tett az ügyben. Via telex.

RÉSZLETEK AZ ÁTLÁTSZÓN >>>

Nyitókép: Lázár János miniszter nézi a félbehagyott fertő-tavi beruházást 2022. szeptember végén forrás Facebook

Kapcsolódó anyagok:

A kormány az UNESCO szakértői előtt azt ígérte, egyeztet a civilekkel a Fertő tóról

Az orbáni természetpusztítás miatt bukhatjuk a Fertő-táj világörökségi címét

Fellélegezhet a Fertő, pert nyert a Greenpeace a kormányhivatallal szemben

Hogyan tovább Fertő part? Zöldek az orbáni országrombolás ellen

UNESCO vizsgálat várható a Fertő tónál

Cinikus kormánypropaganda: a természetvédelemnek teremtésvédelemmé kell válnia

Fecskementő és a természetet védő Greenpeace-aktivistákat ítélt el a bíróság

A fertő-tavi fecskevédelemért állt bíróság elé Udvaros Dorottya

Agymenés a Fertő tónál: 23 méter magas kilátó és 445 méteres házsor

Major Gyula a Fertő tavi civil harcos

Orbánék csak nem tudnak leállni, újra kiadták a Fertő-parti luxusberuházás engedélyét!

Valóban itt az idő a Fertő tavi beruházás újratervezésére

Padisák Judit: Ebben az országban gyakorlatilag nincs környezet- és természetvédelem

Tovább csorbítja a természetvédelmet az Orbán kormány

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás