A rovat kizárólagos támogatója

„Emberközpontú, természetbarát, arányos mértékű fejlesztést szeretnénk látni a Fertő tó magyarországi oldalán”. Ez a küldetése a Fertő tó Barátai Egyesületnek, akik a kulcsszereplői ennek az egyedülálló élőhelynek a védelméért folytatott küzdelemnek. A civil szervezet az elmúlt években számtalan figyelemfelhívó demonstrációt szervezett és szakmai tudásával segítette a tó megmentéséért tett lépéseket.
Az egyesület elnöke, Major Gyula most elmondta, mi motiválta, hogy csatlakozzon a Fertőért folytatott küzdelemhez:
„A mozgalmunk megalakulása előtt annyi kötődésem volt a Fertő tóhoz, mint egy átlag soproni polgárnak, leginkább strandolni jártunk a tóhoz a gyerekekkel, később az unokákkal. 2018 novemberében egy lakossági fórumon szembesültem a Fertő beépítésének átgondolatlan tervével. Gépészmérnökként racionális gondolkodónak tartom magam, a megismert elképzelésekből először a beruházás mértéke, az ügyintézés elfogadhatatlan módja ragadta meg a figyelmemet. Nem értettem, hogy miért kell szállodát és egy teljes üdülőkomplexumot építeni erre a köztudottan szúnyogokkal terhelt területre?
Végiggondolva, ehhez intenzív szúnyogirtásra is szükség lesz, aminek viszont már a beépítettségen kívül más komoly hatásai is lesznek az egész élővilágára, a madarakra, fecskékre, békákra is.

Major Gyula / A Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesület közös demonstrációja Sopronban 2021. decmber 12.-én a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Zrt. irodája előtt. / fotó: cyberpress.hu / Leczovics Zsolt

Legalább ennyire zavart, hogy miközben Sopronban számtalan kihasználatlan szálloda, vagy szállodává alakítható épület van, akkor mi indokolja ezt a beruházást? Megítélésem szerint a szállodaépítés nem állami feladat. Az állam építsen kórházat, iskolát, könyvtárat, óvja épített örökségünket, de ne húzzon fel egy üdülőkomplexumot iszapra, nádasba, természetvédelmi területre.

Első nyilvános bejárásunkat környezetvédőkkel közösen 2019 júliusában tartottuk a Fertő parton. Azóta a Fertőt védő civilekkel közösen több sikeres, látványos akció van mögöttünk, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy az állami pénzből alapított beruházó cég megszűnt, az építkezést pedig felfüggesztették. Ma már alig telik el hét anélkül, hogy egy-egy beruházással kapcsolatos hír ne jelenne meg a sajtóban. Motivációm a családom, három gyermekem, nyolc unokám jövőjéért való aggodalomból táplálkozik. Szeretnék tenni azért, hogy egy olyan országban élhessenek a jövőben, ahol a természet és környezet védelmét komolyan veszik a döntéshozók.”

Az elmúlt évek szerteágazó munkájának egy “gyöngyszeme”:

Sopron fideszes polgármestere Farkas Ciprián a Fertő tó Barátai Egyesület kérdésére válaszolva azt mondta kutatások igazolják, a beruházás hatását a környék turizmusára, gazdaságára! Mikor rákérdeztük, hol érhető el a hatástanulmány, azt a lekezelő választ kaptuk: Nem lehet kérdés!

Azóta az élet bebizonyította: a kérdés nagyon is szükségszerű volt, a pénz elfogyott, a projekt újra tervezéséről szólnak a friss hírek.

Nyitókép: cyberpress.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás