Válaszúton a Fertő tavi állami turisztikai beruházás

2024. június 5.

Hírek

A Fertő tó Barátai Egyesület továbbra is átláthatóságot kér a kormány, azon belül is az Építési és Közlekedési valamint az Agrárminisztérium részéről a Fertő tavi vízitelep fejlesztésével kapcsolatban. Az eredetileg tervezett – a civil szervezetek mellett az MTA Biológiai Tudományok Osztálya és az UNESCO által is kritizált – beruházás jelenleg nem rendelkezik érvényes építési engedéllyel,… Tovább »

Jogszabálysértő lenne a Fertő-tavi ökocentrum építése

2023. november 1.

Hírek

Ahogy mi is beszámoltunk róla, új közbeszerzési eljárást írtak ki október 27-én a Fertő tavi viziteleppel kapcsolatban. A Fertő tó Barátai Egyesület partnere, a Greenpeace az alábbi Facebook-bejegyzést jelentette meg ezzel kapcsolatban:

Az orbáni természetpusztítás miatt bukhatjuk a Fertő-táj világörökségi címét

2023. október 3.

Hírek

Tegnap UNESCO-küldöttség járt a Fertő magyar oldalán, vizsgálva a védett területen elindított beruházás környezeti hatásait. Ma az osztrák oldalon is körülnéznek, hasonló okokból. A misszió tétje óriási: akár az úgynevezett világörökségi vörös listára is kerülhet a Fertő-táj, ami szoros ellenőrzést hozhat, ugyanakkor ha a lényeg nem változik, a címet is visszavonhatják.

UNESCO vizsgálat várható a Fertő tónál

2023. augusztus 29.

Hírek

Osztrák sajtóhírek szerint az UNESCO tanácsadó testülete, ami a Fertő/Neusiedler Világörökségi kultúrtáj esetében a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS), vizsgálatot indít a Fertő tó világörökségi helyzetével kapcsolatban. A vizsgálatot többször kezdeményezte már mind a magyar Fertő tó Barátai Egyesület, mind osztrák partnerei az Alliance for Nature és a Freunde des Neusiedlersees.

Hogyan tovább Fertő part? Zöldek az orbáni országrombolás ellen

2023. július 25.

Hírek

Kun Zoltán tájépítész, természetvédelmi szakember, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége elnöke, a Fertő tó barátai egyesület szakértője fogalmazta meg a szövetségük álláspontját, követelésüket a Fertő tavi projekttel kapcsolatban, a július 22.-én tartott megemlékezésünkön. Felszólt Rodics Katalin a Greenpeace Magyarország nevében, és Litkai Gergely Karinthy-gyűrűs humorista

Major Gyula a Fertő tavi civil harcos

2023. június 14.

Hírek

„Emberközpontú, természetbarát, arányos mértékű fejlesztést szeretnénk látni a Fertő tó magyarországi oldalán”. Ez a küldetése a Fertő tó Barátai Egyesületnek, akik a kulcsszereplői ennek az egyedülálló élőhelynek a védelméért folytatott küzdelemnek. A civil szervezet az elmúlt években számtalan figyelemfelhívó demonstrációt szervezett és szakmai tudásával segítette a tó megmentéséért tett lépéseket.

Valóban itt az idő a Fertő tavi beruházás újratervezésére

2023. június 13.

Hírek

A tavalyi aszályos év után, idén egyre gyakrabban hallunk a villámárvizek okozta károkról. A helyzet megérett arra, hogy nagy tavainknál, mint például a Fertő tónál, a kormányzat ne erőltesse tovább a fenntarthatatlan, költséges és a természetes élőhelyek további zsugorodásához vezető fejlesztéseket. Több apartmanra kaptak engedélyt a Fertő tóhoz, a Greenpeace ismét bírósághoz fordul.