Hirdetés
Forrás: telex.hu

Tegnap UNESCO-küldöttség járt a Fertő magyar oldalán, vizsgálva a védett területen elindított beruházás környezeti hatásait. Ma az osztrák oldalon is körülnéznek, hasonló okokból. A misszió tétje óriási: akár az úgynevezett világörökségi vörös listára is kerülhet a Fertő-táj, ami szoros ellenőrzést hozhat, ugyanakkor ha a lényeg nem változik, a címet is visszavonhatják.

Hónapok óta tudni lehetett, hogy ősszel szakértői tanácsadó misszió jön Magyarországra, hogy megvizsgálja, betartja-e, és ha igen, milyen mértékben Magyarország és Ausztria a Fertő tavi világörökségi területre vonatkozó szabályokat.

Az UNESCO–ICOMOS–RAMSAR-küldöttség tegnap érkezett meg a kihelyezett kormányüléseknek is többször is helyszínéül szolgáló sopronbánfalvi elvonulási központba, majd az ebédet követően a fertőrákosi öbölbe indult – az eredeti tervekhez képest egy órával később. A Fertő Tó Barátai Egyesület délután háromkor már felkészülten várta a misszió buszát: transzparensekkel dekorálták ki az egykori strandot lezáró kaput és kerítést.

  • UNESCO: az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, mely egyebek mellett a világörökségi egyezmény betartását ellenőrzi a részes országoknál. Az egyezményt aláíró országok vállalták a saját területükön fekvő helyszínek megóvását és megőrzését a következő generációk számára.
  • Ramsari Egyezmény: a nemzetközi fontosságú vizes területek védelméről és bölcs hasznosításáról szóló nemzetközi szerződés, melynek szempontjairól a Fertő-ügy apropóján a Telexen is jelent meg véleménycikk.
  • ICOMOS: International Council on Monuments and Sites, azaz a Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága. Célja, hogy „előmozdítsa és segítse a műemlékek és műemlékhelyszínek megőrzését, bemutatását, méltó – fenntartható és fenntartó – használatát”.

Az egyesület – bár évek óta leveleznek szakértői az UNESCO-val is – az Építési és Közlekedési Minisztérium Műemlékvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárságától kapta meg a hivatalos felkérést arra, hogy a hétfői bejárást követően kedden az ausztriai tanácskozáson öt percben elmondhassák védőbeszédüket angolul. Pontosan 19 óra 27 percük volt rá, hogy válaszoljanak a meghívásra.

Rekonstrukció helyett rombolás

„Természetesen az idő rövidsége ellenére is elfogadtuk a meghívást, hiszen kötelességünknek érezzük, hogy minden lehetőséget megragadjunk a Fertő védelmében.

Abban az öt percben hangsúlyozni fogjuk, hogy a Fertő tavi vízitelepen nem rekonstrukciót, hanem túlzott fejlesztést terveztek, ami nem felelt meg a világörökségi terület kezelési tervének. Az engedélyek és azoknak kiadási módja jogszabályokat is sértett, ráadásul a beruházó nélkülözte az egyezményben rögzített társadalmi konzultációt”

– foglalta össze mondanivalójukat Major Gyula, miközben a buszra vártunk a kapu előtt. A biztonsági őr nekünk nem nyitotta ki a kaput, „odaátról”, tisztes távolból többen is figyelték a civileket. Akik a kerítésnek háttal állva, tábláikat az út felé fordítva abban bíztak, a látvány egyértelmű a misszió tagjai számára is: a területen nem rekonstrukció történt, hanem rombolás.

Aktivisták tiltakoznak a Fertő tavi beruházás ellen az UNESCO-misszió látogatása alatt. kép: Fertő-tó barátai Egyesület

A 2021-ben alapított Fertő Tó Barátai csoport már-már mozgalommá nőtte ki magát. Következetesen ragaszkodnak az induláskor megfogalmazott célokhoz és minden lehetőséget megragadnak ahhoz, hogy ezt nyilvánvalóvá tegyék: emberközpontú, természetbarát, arányos mértékű fejlesztést szeretnének látni a Fertő tó magyarországi oldalán. Nem áll mögöttük többezres tömeg, de akik mozdulnak a szavukra, azok elkötelezettek. Például Molnár Judit, aki fiával tartotta a transzparenst.

„Itt nőttem fel, nekem ez a táj szép és kedves volt. A következő nemzedéknek milyen lesz? Meg kell próbálnunk rádöbbenteni az embereket arra, hogy a tiszta víz és levegő létezésünk alapja. Ha ezeket tönkreteszik, beszennyezik, vége a történetnek” – vallja. Mellette két idős hölgy kempingszékben bólogatott; Sift Tivadarné és Molnár Jenőné a boldog Fertő parti nyarakra emlékeznek.

Folytatás:  A probléma lényege annak mértéke

Nyitókép: Demonstrálók várták a háttérben látható küldöttséget többek között ezzel a molinóval – Fotó: Nagy Márta / Telex

Kapcsolódó cikk: Teljes irányváltást ígért a kormány a Fertő tavi beruházás kapcsán az UNESCO-val tartott egyeztetésen

Kapcsolódó anyagok:

Fecskementő és a természetet védő Greenpeace-aktivistákat ítélt el a bíróság

Hogyan tovább Fertő part? Zöldek az orbáni országrombolás ellen

UNESCO vizsgálat várható a Fertő tónál

Cinikus kormánypropaganda: a természetvédelemnek teremtésvédelemmé kell válnia

Padisák Judit: Ebben az országban gyakorlatilag nincs környezet- és természetvédelem

Mi lesz veled Fertő-tó?

A fertő-tavi fecskevédelemért állt bíróság elé Udvaros Dorottya

Agymenés a Fertő tónál: 23 méter magas kilátó és 445 méteres házsor

Fel akarták szántani a Fertő tavat

Fertő-tavi kormánycinizmus: a lerombolt, jelenleg építési területen pozitív változás történt az élővilágban!

Kiszáradás fenyegeti a Fertő-tavat

Major Gyula a Fertő tavi civil harcos

Orbánék csak nem tudnak leállni, újra kiadták a Fertő-parti luxusberuházás engedélyét!

Valóban itt az idő a Fertő tavi beruházás újratervezésére

Visszavonatta a bíróság a Fertő tavi beruházás engedélyét

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás