A rovat kizárólagos támogatója

Öt napjuk maradt a képviselőjelölteknek, hogy aláírják a Greenpeace Zöld Nyilatkozatát. Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje már aláírta, ezzel vállalva, hogy megválasztása esetén döntéseit az alapvető környezetvédelmi szempontok alapján fogja meghozni. A Greenpeace most Orbán Viktortól, a Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjétől és miniszterelnök-jelöltjétől várja ugyanezt. A Klímaválasztás 2022 kampány keretében a szervezet mind a 106 egyéni választókerületben induló két legesélyesebb jelöltet felkereste az elmúlt hónapokban, hogy a nyilatkozat aláírására kérje őket. A kezdeményezéshez már 77 egyéni képviselőjelölt csatlakozott, a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltjei közül azonban még senki nem írta alá a Greenpeace zöld nyilatkozatát.

A Momentum, az LMP, és a PM minden, az MSZP 12, a Jobbik 17, és a DK 14 jelöltje, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 politikusa is aláírta a Greenpeace zöld nyilatkozatát, és Márki-Zay Péter is. A Fidesz-KDNP számára azonban úgy tűnik, nem fontos a klímavédelem, hiszen a pártszövetség egyetlen jelöltje sem állt a zöld kezdeményezés mellé.

Nyolc évünk maradt cselekedni, ha túl akarjuk élni ezt az évszázadot, verik a vészharangot a tudósok. Az április 3-án megválasztott képviselőink ennek az időszaknak a felében fogják irányítani hazánkat. Ezért a Klímaválasztás 2022 kampány keretében a Greenpeace mind a 106 egyéni választókerületben felkereste a közvélemény-kutatások alapján két legesélyesebb képviselőjelöltet, hogy egy 7 pontos Zöld Nyilatkozat aláírására kérje őket. A Greenpeace aktivistái az aHang, a Fridays For Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország támogatásával e-mailben, telefonon és személyesen is felkeresték a jelölteket.

A 70 ellenzéki aláíró eloszlása a 106 választókerületben (A térképen csak a szervezet által aktívan felkeresett jelöltektől kapott pozitív visszajelzést jelöljük)

A kampány célja és eszköze volt egyben a választópolgárok aktív bevonása a természetvédelembe, mint közügybe. Így a klimavalasztas2022.hu oldalon bárki üzenhetett e-mailben a jelölteknek, valamint sokan személyesen is konstruktív beszélgetést kezdeményeztek jelöltjeikkel. Egy székesfehérvári lakos, Horváth Bence például Fejér megye összes választókerületében felhívta a jelöltek figyelmét a Zöld Nyilatkozatra, és végül személyesen három ellenzéki jelölttel is sikerült aláíratnia a vállalásokat.

Jámbor András, a budapesti 6. sz. országgyűlési egyéni választókerület ellenzéki jelöltje is aláírta a Greenpeace Zöld Nyilatkozatát. kép: Dörgő Zsuzsi Greenpeace

A Greenpeace már tavaly júliusban felhívást indított a miniszterelnökhöz és a 2022-es választáson induló miniszterelnök-jelöltekhez, hogy osszák meg zöld programjaikat, majd ezeket ki is értékelte – ennek eredménye itt olvasható. Az októberi ellenzéki előválasztásokon a Greenpeace és a HVG közösen szervezett eseményén Magyarországon először ültek le vitázni miniszterelnök-jelöltek napjaink legkritikusabb környezet- és természetvédelmet érintő kérdéseiről. A Greenpeace azóta is folyamatosan szorgalmazta, hogy Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP, és Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje egy hasonló vita keretében mérjék össze zöld elköteleződésüket a nagy nyilvánosság előtt, erre azonban sajnos nem került sor.

A Greenpeace a jelöltektől még április 1. péntekig várja az aláírt nyilatkozatokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás