A rovat kizárólagos támogatója

Az UNESCO az ICOMOS véleménye alapján a Fertő tavi beruházás azonnali felfüggesztését sürgeti, ellenkező esetben veszélybe kerülhet a terület Kiemelkedő Egyetemes Érték besorolása – áll abban a Greenpeace-hez is eljuttatott levélben, amelyet az UNESCO igazgatója írt az UNESCO magyarországi nagykövetének.

A Greenpeace Magyarország eközben a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságához fordult, arra kérve a testületet: vizsgálja felül korábbi, a Fertő tavi beruházással kapcsolatos döntését 2021. június 8-án tartandó következő ülésén. Mára ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a beruházás nem egyeztethető össze a Ramsari Egyezményben megfogalmazott bölcs hasznosítás elvével és korábbi véleményükkel ellentétben igenis súlyosan károsítaná az adott élőhelyet.

Magyarország közös természeti értékeit, a Fertő tó élővilágát veszélyezteti a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. beruházása, amely a Fertő tó partján, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi terület magterületén, Natura 2000 területen, mintegy 60 hektáron tervez egy megaberuházást. Az állam által finanszírozandó beruházás tartalmaz fedett sportkomplexumot 12 teniszpályával, 1 műfüves futballpályával, 16 apartmanházat, 100 szobás, 4 csillagos szállodát, 880 gépjárművet befogadó parkolót, többszintes látogatóközpontot, motelt, kempinget, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötőt. A beruházás így mintegy 60 hektárnyi területet venne el a Fertő tó nádasából, partjából és medréből, nagyrészt olyan beépítésekkel, amelyek a parttól néhány kilométerrel távolabb is megvalósíthatóak lennének. Ez súlyosan károsítaná a Fertő tó különleges élővilágát.

Nagy Tavak Koalíció demonstráció 2021 május 21. Fertő tó Udvaros Dorottyával. kép: Dörgő Zsuzsi Greenpeace

A Greenpeace és a Nagy Tavak Koalíció a beruházás ellen már több ízben tiltakozott és kérte az illetékes szerveket a beruházás felfüggesztésére. A civilek véleményét támasztja alá a mostani, UNESCO-levél. Az UNESCO Világörökség Egyezmény igazgatója, Mechtild Rössler ebben arról tájékoztatja az UNESCO magyarországi nagykövetét, Túróczy Lászlót, hogy az ICOMOS vizsgálata alapján a Fertő-Neusiedlersee, határon átnyúló világörökségi terület értékeit, integritását a tervezett beruházás károsítaná, ezért sürgeti, hogy a tervet töröljék, a megkezdett beruházást azonnal állítsák le és a terület eredeti állapotát állítsák vissza. A levelet másolatban megkapta az UNESCO ausztriai állandó képviselete, az UNESCO Osztrák Nemzeti Bizottsága, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága, a Világörökség Egyezmény nemzeti képviselői, az ICOMOS International, az IUCN, és a RAMSAR.

„Ez az UNESCO Világörökség egyezménytől kapott vélemény megerősíti azt a követelésünket, hogy a természeti értékeinket, vizes élőhelyeinket súlyosan károsító, a helyi lakosság véleményének, tiltakozásának ellenére megkezdett, és több hazai jogszabályt is sértő  nagyberuházást azonnal le kell állítani” – nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország szakértője.

Annak érdekében, hogy a Fertő tavi megaberuházást minél hamarabb leállítsák és így az élővilág megmeneküljön, valamint a terület világörökségi helyszín maradhasson, a Greenpeace Magyarország a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságához is fordult. A környezetvédő szervezet a Ramsari Egyezmény ajánlásának értelmében azzal a kéréssel fordult a testülethez, hogy a Fertő tavi nagyberuházás ügyét sürgőssége miatt rendkívüli napirendi pontként tárgyalják újra június 8-i ülésükön, és a felmerült új tények alapján korábbi véleményüket vizsgálják felül. A zöld szervezet levele ezen a linken érhető el.

A Greenpeace Magyarország tovább folytatja a küzdelmet a helyi civilekkel közösen a Fertő tó megmentéséért. A helyi civilek által indított magyar nyelvű petíciót eddig közel tizenkétezren írták alá, míg annak német nyelvű változatát több mint hatezren. A kezdeményezők további aláírók csatlakozását várják.

Nagy Tavak Koalíció demonstráció 2021 május 21. kép: Dörgő Zsuzsi Greenpeace

Én a végsőkig fogok küzdeni, amíg lehet!
Mi a közös bennük: Balaton, Velencei-tó, Fertő tó, Tatai Öreg-tó. A kirándulási célpont mellett az, hogy az Orbán közeli vállalkozók sok-sok közpénzzel megtámogatott szálloda és kikötő beruházásainak helyszínei.  Milyen szabálytalanságok kísérik a természetkárosító építkezéseket?  Mit tehetnek a környezetüket és a jövőjüket féltő civilek egy antizöld kormánnyal szemben?
A természeti örökségeink tönkretétele elleni harcról mesélt
 podcastunkban a Nagy Tavak Koalíció képviseletében Kun Zoltán.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás