Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legfrissebb jelentése szerint ez az elpazarolt mennyiség a világ összes éhezője számára napi 1,3 étkezést biztosíthatna. A 2022-ben elpazarolt összes élelmiszer 60%-áért a háztartások a felelősek, 28%-áért az élelmiszeripari szolgáltatók, 12%-áért pedig a kiskereskedők.
A legfrissebb adatok szerint az élelmiszer-veszteség és -pazarlás az üvegházhatású gázok éves globális kibocsátásának 8-10%-áért felel, ami majdnem szöröse a légi közlekedés kibocsátásának.
Emellett a biológiai sokféleség jelentős csökkenését is okozza, mivel ennek az élelemnek a megtermeléséhez a világ mezőgazdasági területének csaknem egyharmadát használják.
Az élelmiszerveszteség és -pazarlás globális gazdaságra gyakorolt hatása a becslések szerint mintegy 1 billió USD-t tesz ki.
Több megoldás is létezik a problémára, ilyen például a tudatos vásárlás és tervezés, vagy a felesleg jótékony célokra fordítása. Az eddigi példák azt mutatják, hogy az élelmiszerhulladék csökkentése egy elérhető cél: nem kell lemondanunk semmiről, csupán egy kicsit több odafigyelésre van szükség.
Élelmiszer-hulladék-index jelentés 2024
Nyitókép: depositphotos
Kapcsolódó anyagok:
A SPAR vásárlói is hozzájárulhatnak az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez
Ha kidobjuk, belefulladunk? Polgári testülettel az élelmiszerpazarlás ellen
Tudatos hűtőhasználattal az élelmiszerpazarlás ellen
A járvány kezdete óta 2 millió tonna élelmiszert dobtunk ki
A magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak, de van még hova fejlődni
Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?
Kevesebb lehet a tej, a tojás és a hús is, mert a haszonállatok sem bírják a hőséget
Mi a különbség a minőségét megőrzi és a fogyasztható dátumok között?
Orbán élelmiszer-pazarlás elleni törvényjavaslata szimpla lenyúlás, mely a választási kampány része?
Penészes kifliből és gyümölcshéjból villamosenergia – a biogáz forradalmát éljük
Zöld hét 2022/21 A demokratikus forradalomhoz megújulók kellenek!
Élelmiszerpazarlásban viszonylag jól állunk uniós szinten