Spanyolország befékezné az évi 1,2 millió tonnás élelmiszer-pazarlást

2025. március 25.

Hírek

Élelmiszer-pazarlás elleni törvényt fogadott el a spanyol parlament, hogy csökkentse az országban évente szemétbe kerülő étel mennyiségét, ami jelenleg a 1,2 millió tonnát is eléri.  Az új jogszabály előírja az éttermeknek, hogy ajánlják fel és díjmentesen, lehetőleg újrahasznosítható csomagolásban biztosítsák vendégeiknek, hogy hazavihessék a megmaradt ételt.

Esküvő maradék nélkül? Megoldható

2025. február 10.

Hírek

Különleges útmutatóval készült a  (Nébih) Maradék nélkül programja idén a házasság hetére. Esküvő maradék nélkül kiadványukban foglalják össze, hogy mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy élelmiszerpazarlás-mentesen teljen a Nagy Nap. A hivatal a kiadvány témájában február 12-én webináriumot tart, valamint közösségi média játékkal is fel szeretné hívni a figyelmet a mértéktartó ünneplés lehetőségeire.

5+1 tipp, hogy ne a kukában végezzék a gondosan elkészített ünnepi fogások

2024. december 26.

Hírek

Karácsony az év legnagyobb sütés-főzési szezonja, amikor bizony néha hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. Arra törekszünk, hogy minden vendégnek bőségesen jusson a finom falatokból, az ünnepek után viszont azon kaphatjuk magunkat, hogy maradékok tömkelege lepi el a hűtőnket, amik aztán néhány nap után végül a kukában végzik.  Így lehet pazarlásmentes a karácsony

Pazarlóbban bánnak a készételekkel a háztartások

2024. szeptember 27.

Hírek

Megtört az élelmiszerpazarlás évek óta tartó csökkenési trendje a Nébih Maradék nélkül programjának legfrissebb kutatási eredményei szerint. A 2023. negyedik negyedévében folytatott felmérés 501 háztartás csaknem 1400 fogyasztójának szokásait vizsgálta. Az élelmiszerhulladék toplista élén továbbra is a készételek állnak, amit a zöldségek és gyümölcsök, valamint a pékáruk követnek.

Tudatos hűtőhasználattal az élelmiszerpazarlás ellen

2023. december 3.

Hírek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja idén karácsonyra különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában. A kiadvány megjelenése alkalmából december 1. és 22. között értékes nyereményekért zajló kvízjátékban mérhetik össze tudásukat az olvasók.

Nem eszed meg az egész ebédedet? – fizess pótdíjat!

2023. november 6.

Hírek

Egyes finn éttermek 12-30 eurós pótdíjat kezdtek kivetni azokra a vendégekre, akik nem eszik meg teljesen a kirendelt ételt. A Sipoo-ban működő thai étterem ételpazarlás csökkentését célzó módszere már Finnország más részein is terjed.

A magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak, de van még hova fejlődni

2023. szeptember 27.

Hírek

Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a  Nébih 4. alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint. A több mint 500 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei azt mutatják, leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok, a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a pékáruk kerülnek feleslegesen a szemétbe. A legfrissebb adatok alapján a magyar háztartásokban 2016 óta 27%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás.

Kevesebb lehet a tej, a tojás és a hús is, mert a haszonállatok sem bírják a hőséget

2023. augusztus 2.

Hírek

A jelenlegi globális állattenyésztés egyszerre hajtja és szenvedi el a klímaváltozást: a hőstressz hatására csökken a gazdasági haszonállatok termelékenysége és termékenysége, és növekszik a betegségekkel szembeni fogékonysága és mortalitása. A kukorica lehet a klímaváltozás egyik legnagyobb vesztese, ami a sertés- és baromfiágazatnak sem jó hír.