Tudatos hűtőhasználattal az élelmiszerpazarlás ellen

2023. december 3.

Hírek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja idén karácsonyra különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában. A kiadvány megjelenése alkalmából december 1. és 22. között értékes nyereményekért zajló kvízjátékban mérhetik össze tudásukat az olvasók.

Nem eszed meg az egész ebédedet? – fizess pótdíjat!

2023. november 6.

Hírek

Egyes finn éttermek 12-30 eurós pótdíjat kezdtek kivetni azokra a vendégekre, akik nem eszik meg teljesen a kirendelt ételt. A Sipoo-ban működő thai étterem ételpazarlás csökkentését célzó módszere már Finnország más részein is terjed.

A magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak, de van még hova fejlődni

2023. szeptember 27.

Hírek

Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a  Nébih 4. alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint. A több mint 500 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei azt mutatják, leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok, a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a pékáruk kerülnek feleslegesen a szemétbe. A legfrissebb adatok alapján a magyar háztartásokban 2016 óta 27%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás.

Kevesebb lehet a tej, a tojás és a hús is, mert a haszonállatok sem bírják a hőséget

2023. augusztus 2.

Hírek

A jelenlegi globális állattenyésztés egyszerre hajtja és szenvedi el a klímaváltozást: a hőstressz hatására csökken a gazdasági haszonállatok termelékenysége és termékenysége, és növekszik a betegségekkel szembeni fogékonysága és mortalitása. A kukorica lehet a klímaváltozás egyik legnagyobb vesztese, ami a sertés- és baromfiágazatnak sem jó hír.

Tízmilliárd forintnyi élelmiszer-hulladékot mentett meg tavaly az élelmiszerbank

2023. február 18.

Hírek

Tavaly csaknem 239 ezer nélkülöző ember részesült azokból a lejáratközeli, illetve csomagolási hibás termékekből, amiket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület áruházakból és gyártóktól gyűjtött össze. A szervezet 2022-ben másfélszeresére növelte élelmiszermentő kapacitását, hogy lépést tudjon tartani a növekvő rászorulói igényekkel. Önkénteseik segítségére támaszkodva az idén még több adományt szeretnének célba juttatni.

Ha kidobjuk, belefulladunk? Polgári testülettel az élelmiszerpazarlás ellen

2023. február 17.

Hírek

Uniós polgári testület akcióterve került az Európai Bizottság elé az élelmiszerpazarlás megállítására szervezett konferencia záró eseményén, február 12-én. Az uniós államokból érkezett 150 résztvevő egy 23 javaslatból álló csomagot nyújtott át a bizottságnak, melyek egy jogalkotási javaslat részét képezik majd.

Karácsonyi maradék-újratervező

2022. december 26.

Hírek

Ne etessük a kukát! A nagy karácsonyi lakomák után az ünnepi ételek maradékából finom fogásokat lehet újratervezni – íme pár tanács. Megmaradt az étel? Ezeket ne tegyük a fagyasztóba!

A SPAR vásárlói is hozzájárulhatnak az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez

2022. december 15.

Hírek

A hazai üzletlánc vásárlói is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél kevesebb élelmiszer landoljon a szemetesben: a SPAR a Munch online platformmal karöltve szorítja vissza az élelmiszerpazarlást, ennek köszönhetően a vevők kedvezményes áron juthatnak jó minőségű termékekhez. Az ételmentő szolgáltatást 2022. november 3-ától Budapest XI. kerületében, valamint Szegeden és Hódmezővásárhelyen tesztelik.