Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Ne próbáljon meg leitatni egy hörcsögöt, ha nincs türelme. A rágcsálók genetikailag jól bírják az alkoholt – még akkor is józanok, ha annyit fogyasztanak, mintha egy ember másfél liter tömény szeszt inna meg.

Egy újabb kutatás erősítette meg azt a tudományos megállapítást, hogy a hörcsögök “eszméletlenül jól bírják” az alkoholt.

A megoldás a genetikában rejlik. A vadonban raktározó állatoknak gyakorlatilag kötelességük, hogy tolerálják az alkoholt, ugyanis a télire elrakott gyümölcsök megerjednek, mire hozzájuk nyúlnak szükség esetén. Már az 1950-es években megfigyelték, hogy a hörcsögök simán az asztal alá isznak náluk jóval nagyobb patkányokat, és azt is észrevették korábban, hogy a részegséggel járó mozgáskoordinációs nehézségek is csak extrém esetekben jelennek meg náluk.

A hörcsögök mája elképesztően hatásosan bontja le az etanolt, alig valamennyi jut a véráramba a szájon át elfogyasztott toxinokból. A máj szerepét emeli ki az is, hogyha a véráramba fecskendezik az alkoholt – megkerülve a méregtelenítő szervet –, a hörcsögök azonnal berúgnak.

Az Atlantic által bemutatott kutatásban azt figyelték meg, hogy a hörcsögök olyan mennyiségű alkoholt tudnak elfogyasztani egy nap alatt,

mintha egy felnőtt ember 1,5 liter, 95 százalékos szeszt inna.

Az állatok ráadásul előnyben részesítik az alkoholt a vízzel szemben, mert a kis testtömegük miatt felismerik, hogy több kalóriát tartalmaz az ital. Ha azonban cukros innivalókat is eléjük raktak, máris kevésbé volt népszerű a szesz – alátámasztva, hogy evés helyett alkoholizálnak a laboratóriumi hörcsögök – írta a HVG.

Nyitórajz: Tom Bingham

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás