A rovat kizárólagos támogatója

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) 35. születésnapján tartott beszédében David Pressman nagykövet kifejtette, hogy Magyarország éppen egy olyan kínai adósságcsapda irányába fut készségesen, amire már rengeteg külföldi példát lehetett látni, és amiből nagyon nehéz visszajönni.

„Magyarország természetesen dönthet úgy, hogy ahhoz kapcsolódik és azzal üzletel, akivel akar. A Kínával folytatott üzletkötés azonban kötöttségekkel jár, és a kamatot gyakran szuverenitásban fizetik” – jelentette ki David Pressman az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) 35. születésnapján tartott beszédében a Portfolio tudósítása szerint.

A nagykövet ugyanakkor azt is elmondta, hogy az USA minden tekintetben Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere, hiszen a magyar exportőrök számára az Egyesült Államok az elsőrangú, Európán kívüli célpont.

„Az amerikai cégek, amelyek közül ma este sokan képviseltetik itt magukat, több mint 85 000 munkahelyet teremtettek ebben az országban, számtalan magyar család életét javítva ezzel” – mondta Pressman.  Persze manapság már ritkaság számba megy, hogy Pressman ne szúrjon oda Szijjártó Péternek és a kormánynak, így ez most is megtörtént:

„Azt várnám, hogy ha barátom, Szijjártó Péter miniszter itt lenne ma (nem pedig Oroszországban), szintén egyetértene azzal, hogy van mit ünnepelnünk, és várom erre vonatkozóan az európai uniós ügyekért felelős Bóka János miniszter gondolatait.”

A Kínával kialakuló gazdasági összefonódások veszélyeivel kapcsolatban a nagykövet külföldi példákat hozott fel. Többek között említette Srí Lanka esetét. A szigetország ugyanis szintén remek üzletet látott abban, hogy Peking finanszírozza az infrastuktúrafejlesztéseket, aminek a vége az lett, hogy a kínaiak az adósság fejében átvették az egyik kikötőjüket.
„Vagy kérdezzék meg a konzervatív kormányokat, például Meloni Olaszországát, akik keményen dolgoztak, hogy kikerüljenek a kínai kényszerbefektetési rendszerből, miközben Magyarország éppen ebbe az irányba fut készségesen” – sorolta tovább.

Végül Pressman megemlékezett az AmCham értékeiről és eredményeiről, és méltatta azokat a cégeket, amelyek hozzájárultak Magyarország gazdasági fejlődéséhez. „Az amerikai cégek kiállnak ügyekért. Ezért jöttek ide, és ezért gyarapodtak itt.

„Amíg kiállunk valamiért, és Magyarország mellettünk áll, tudom, hogy együtt tovább fogunk fejlődni” – zárta beszédét a nagykövet. Via HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás