Hirdetés

A téli Hortobágy rendszeres vendége az évről évre visszatérő hósármány. A 80-as, 90-es években még ezres de sok esetben kétezres csapatai is megfigyelhetők voltak. Azt hihetnénk, hogy egy ilyen harcban edzett kis északi fajt nem fenyeget veszély. De sajnos ez nincs így. A klímaváltozás komoly kihívást jelent a hósármánynak is.

Áttelelő példányok a Kis-Balatonnál vagy a Duna mentén is lencsevégre kerülhetnek. Költési időben rovarokat fogyaszt, és utódait is szúnyogokkal, lószúnyogokkal, lepkékkel és pókokkal eteti. Testhossza 16-17 centiméter, szárny fesztávolsága 32-38 centiméter, testtömege 26-50 gramm. A tojó kicsit kisebb a hímnél. Háta, szárnya és farka sötét, a többi része piszkosfehér.

Hósármány. Kép: Morvai Szilárd

Gyakran szántóföldeken, lucernásokon, kukoricatarlókon, földutak peremén is megfigyelhető. Költőterülete a tundra vidéke, fészkét a tojó fűszálakból és mohából a földre építi, amit aztán tollakkal bélel. Hazánkban szikes puszták közelében és vizes élőhelyek környékén bukkan fel. Magyarországon pusztai növényfajok magvait fogyasztja, mint például a bárányparéj magja, de a sziki üröm, a sóvirág, a bajuszpázsit és más sziki növények magjait sem veti meg. A kakaslábfű, a parti laboda, az angolperje, és a sziki budavirág magja is szerepel az étlapján.

De a szaporodó helyén jelen lévő sziklás területekhez, köves vízpartokhoz, zuzmós tundrához hasonló közegben például a Balaton partján is megfigyelhető évről évre. Ilyen közegben csak rendszerint néhány egyed figyelhető meg. Csapatba verődve érzékenyebb, egy két példányos felbukkanásai közben rendszerint közelebb is engedi a kíváncsi megfigyelőt.

Hósármány. Kép: Morvai Szilárd

Azt hihetnénk, hogy egy ilyen harcban edzett kis északi fajt nem fenyeget veszély. De sajnos ez nincs így. A klímaváltozás komoly kihívást jelent a hósármánynak is.  A rovarélet fejlődése és ezáltal a populációs csúcs korábbi időpontra tolódik, a költés ideje azonban nem változik és lezajlanak a rajzások, melyekből etetné a fiókákat. Így nem a megfelelő időszakban áll rendelkezésre a nagy mennyiségű rovarzsákmány melynek eredménye évről évre kevesebb, megfelelően táplált utódot jelent. Másik negatív klímaváltozási közvetett tényező, hogy a számos faj számára egyre jobban tolerálható a hósármány élőhelyén lévő megváltozott klíma, így benyomulnak olyan fajok, amelyek korábban nem voltak ott jelen, ezáltal konkurensei lettek a hósármánynak, valamint a vörös róka elterjedése is északabbra tolódott, ami számos fészket kifoszt.

Szöveg és fotók:
Morvai Szilárd mszilcs@gmail.com

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás