Hirdetés
hvg hírlevél

Lehetetlennek hangzik, de van benne ráció. A fenntarthatósághoz szükséges „zöld átmenet” akár valódi is lehet: amerikai kutatók azzal kísérleteznek, hogy olyan növényeket fejlesszenek ki, amelyek képesek nagy koncentrátumban megkötni a talajban lévő fémeket és egyéb ásványi anyagokat.

Az amerikai állami kutatóintézet, az ARPA-E most újabb tízmillió dollárt kapott arra, hogy „fitobányák” azaz növényi lelőhelyek után kutasson, s az első körben az a cél, hogy a növények gyökerével nikkelt nyerjenek ki a talajból. Ha sikeres a projekt, akkor más ásványok is felkerülhetnek a listára. A kutatók olyan növényeket gyűjtöttek be, amelyek már egyébként is ismertek arról, hogy képesek a talajban lévő ásványi anyagok megkötésére, s ezeket keresztezik egymással és génmódosítással is javítják képességeiket.

Az eddigi kísérletekből kiderült, hogy egy olyan földmintából, amelyben öt százalékos a fémtartalom, a most tesztelt növény gyökeréből – a begyűjtés és a növény elégetése után – olyan hamu keletkezik, melynek nikkeltartama 25-50 százalék körül alakulhat. Hogy ez milyen magas arány, az is mutatja, hogy a bányákból kitermelt kőzetekben átlagosan 0,2 százalékos a nikkeltartalom. Persze az is fontos, hogy a növényi bányák gazdaságosak legyenek, s a termesztés s az égetés ipari méretekben is hatékonyan elvégezhető legyen.

A tudósok szerint világszerte mintegy 700 olyan növényfaj létezik, amely alkalmas lehet a fémek és ásványok „begyűjtésére”.

Nyitókép: nikkelt megkötő fémbányász növény Alyssum_argenteum wikimedia

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás