Akkumulátorgyári tájkép IV. – Nikkel, kobalt és mangán (No11)

2024. május 14.

blog

A Debrecenben létesítendő kínai CATL gyár 60-oldalas biztonsági dokumentációja több helyen említi meg a nikkelvegyületeket. Megtudhatjuk, hogy a lítium-nikkel-kobalt-mangán-oxid (tárolt tömeg 1.695 tonna) mennyisége is átlépi a H2, Seveso-osztály felső küszöbértékét, ami 200 tonna (23. oldal).

A környezetvédelem fémbányász virágai

2024. április 10.

Hírek

Lehetetlennek hangzik, de van benne ráció. A fenntarthatósághoz szükséges „zöld átmenet” akár valódi is lehet: amerikai kutatók azzal kísérleteznek, hogy olyan növényeket fejlesszenek ki, amelyek képesek nagy koncentrátumban megkötni a talajban lévő fémeket és egyéb ásványi anyagokat.

A SungEel-nél 2000-szer több volt a nikkel a levegőben, mint a megengedett

2024. február 14.

Hírek

A dél-koreai SungEel magyarországi akkumulátorfeldolgozó-üzemeiben többször is rákkeltő anyagokkal veszélyeztették a dolgozókat. Mindezt a kormányhivatal által megküldött bírságos határozatokból tudta meg az Átlátszó, de ezekben a hivatal kitakarta az anyagok nevét és mennyiségét, emiatt az Információszabadság Hatósághoz fordult az oknyomozó portál. Végül a hatóság felszólítására 7,5 hónap után a kormányhivatal elküldte nekik a kitakarások nélküli dokumentumokat.

A bolygógyilkos mélytengeri bányászat

2023. augusztus 29.

Hírek

A mélytenger a becslések szerint több milliárd tonna nikkelt, kobaltot, mangánt és más kritikus nyersanyagot rejt, főként burgonya méretű gumókban, amik egy új aranylázat indítottak el a tengerfenék kiaknázására, részben a zöld gazdasági átmenet által hajtva. Ugyanakkor óriási problémát jelent, hogy semmiféle szabályozás nem áll rendelkezésre a bányászati gyakorlatra vonatkozóan, és a Nemzetközi Tengerfenék Hatóság… Tovább »

Korunk aranybányája az e-hulladék

2022. május 16.

Hírek

2021-ben kb. 57 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett. A tudósok szerint sürgősen fel kell gyorsítani az e-hulladék újrahasznosítását, mert a nemesfémek bányászata az új eszközök előállításához fenntarthatatlan.

A fémek lehetnek a jövő olaja

2021. december 5.

Hírek

A klímacélok eléréséhez szükséges technológiák nyersanyagigényének várható megsokszorozódása új bányák tömegének nyitását teszi szükségessé a következő évtizedekben. Ma még nem világos, hogy az energiaigényes és sokszor környezetkárosító bányászat hogyan tarthat lépést a kereslet növekedésével, az azonban igen, hogy ha ez nem sikerül, az az egész kibocsátáscsökkentési folyamatot lelassíthatja.

Áttörést az akkumulátor újrahasznosításban

2021. november 25.

Hírek

Áttörést értek el az akkumulátoroknál, olcsóbbá válhat a gyártás A Sumitomo Metal Mining megkezdi a kobalt, a lítium és más kulcsfontosságú anyagok újrahasznosítását a használt elektromos járművek akkumulátoraiból. A japán cég egy költséghatékony eljárást szabadalmaztatott, ami megoldhatja a világ akkumulátorgyártásának nyersanyagproblémáit. Az elektromos autók, valamint a zöldenergiás átmenet egyik legnagyobb akadálya, hogy a jelenlegi akkumulátorok… Tovább »

Tovább nőhet az elektromos autók ára

2021. augusztus 18.

Hírek

Tovább drágulhatnak az elektromos autók a Coface hitelbiztosító elemzése szerint, mert a járművekhez és azok akkumulátoraihoz használt fémek iránti kereslet felfelé húzza az árakat.

Zöld autó antizöld hajtással?

2021. július 12.

Hírek

Messze vagyunk attól, hogy az e-autó tényleg zöld legyen, de látszik a megoldás. Gyakran folynak éles viták arról, hogy mennyire tekinthetők ténylegesen zöldnek az elektromos autók. Egyrészt igaz, hogy az e-autó nem bocsát ki káros anyagokat a működése közben, vagyis a közvetlen környezetét nem szennyezi használat közben. Másrészt azonban a helyzet korántsem ennyire egyszerű, mert… Tovább »