A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace ma nyilvánosságra hozott új vizsgálata számos veszélyes vegyi anyagot mutatott ki az Adidas, a Nike és a Puma által forgalmazott futballruházatokban. Az Adidas ikonikus Predator futballcipői például 14-szer több PFC-t tartalmaztak, mint amit a cég saját előírásai megengednek.

Greenpeace-aktivisták ezért ma Budapesten az Adidas Váci utcai márkaboltja előtt demonstráltak mezítláb, így kifejezve, hogy nem kapható káros anyagoktól mentes futballcipő.  A Greenpeace 2014 márciusában összesen 33 terméket: 21 futballcipőt, 7 futballmezt, 4 kapuskesztyűt és 1 Brazuca futball-labdát vásárolt 16 országban [2], nagyobb ruhaüzletekben vagy más márkakereskedőknél. A vásárolt termékeket független, minősített laboratóriumokban vizsgálták; azt keresték, hogy találhatóak-e bennük veszélyes vegyi anyagok, és ha igen, milyen mennyiségben. A vizsgálat az Adidas Predator cipőből mutatta ki a legmagasabb PFOA-szintet: 14,5 mikrogramm/m²-t, ami 14,5-szer nagyobb, mint az Adidas saját 1 µg/m²-es határértéke.

A 2014-es labdarúgó-világbajnokság előtt nyilvánosságra hozott tanulmányból kiderül, hogy a laboratóriumi vizsgálatok mind a három cég sportruházataiban találtak perfluorozott anyagokat (PFC-k), nonilfenoletoxilátokat (NPE-k), hormonkárosító ftalátokat és dimetil-formamidet (DMF). Ezen anyagok között van potenciálisan rákkeltő, illetve a hormonrendszert vagy szaporodási képességeket károsító anyag is. Az NP-k például közismerten mérgezőek, megzavarják a hormonrendszert, nehezen bomlanak le (sokáig a környezetben maradnak), és bioakkumulatívak, azaz az emberek és állatok szöveteibe beépülve felhalmozódnak.

„Az Adidas a világ leghíresebb labdarúgó játékosaival dolgozik együtt, emellett a brazil világbajnokság fő támogatója is. Most mégis kiderült, hogy a színes máz alatt valójában mennyi mocsok rejlik. A Greenpeace követeli a sportruhacégektől, hogy a világbajnokság során besöpört profitból végre tisztítsák ki az ágazatot” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A 21 vizsgált futballcipőből 17, a kapuskesztyűknek pedig a fele tartalmazott ionos PFC-ket, gyakran a különösen veszélyes PFOA-t. [ A PFC-k felhalmozódnak a környezetben és az emberi szervezetben is. Több PFC-vegyület károsítja a szaporodási képességeket és az immunrendszert. A PFOA olyan perfluortartalmú vegyület, amelyet a legtávolibb régiókban is megtalálni. Károsítja a szaporítószerv-rendszert és az immunrendszert.] Az Adidas Predator cipője mellett a Nike Tiempo cipőjében mérték a legmagasabb PFOA-koncentrációt. Egy Adidas Predator kesztyűben is magasabb volt a PFOA szintje, mint amit az Adidas saját előírásai megengednek. A Brazuca (a vb hivatalos labdája) és a vizsgált cipők kétharmada is tartalmazott NPE-ket.  Ftalátokat és DMF-et az összes vizsgált cipőben kimutattunk. A DMF-et oldószerként használják a gyártás során, pedig besorolása szerint szaporodási képességet károsító anyag, valamint a dolgozók bőrét is károsítja.

„Bár az Adidas és a Nike is elkötelezte magát a Detox, azaz a méregtelenítés mellett, eddig mégsem tették meg az ígért lépéseket. A Greenpeace a játékosok, a szurkolók és a gyártás környékén élő emberek nevében is kéri a cégeket: hozzák nyilvánosságra, hogy mennyi káros anyagot használnak és bocsátanak ki, valamint hogyan kívánják kiváltani a PFC-ket és a többi veszélyes anyagot” – tette hozzá Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Fotók a Greenpeace-aktivisták mai demonstrációjáról >>>

A Greenpeace 2011-ben indított Detox kampányának köszönhetően már 20 világcég (például a Benetton, a Zara és a Valentino) kötelezte el magát a ruhagyártás méregtelenítése mellett a fast fashion cégektől a luxusmárkákig.

Korábbi sajtóközlemény a témában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás