Bár szervezetünk képes maga is néhány vitamint előállítani, a nélkülözhetetlen nyomelemek pótlására minden évszakban fontos odafigyelnünk. Ezeket a vitaminkészítmények mellett természetes tápanyagforrásokkal is bevihetjük szervezetünkbe. Melyek ezek, és mit okozhat, ha erre nem figyelünk oda? Cikkünkből kiderül!
A vitaminokról általában: miért fontosak?
A vitaminok esszenciális tápanyagok, melyeket szervezetünknek általában külső forrásból kell pótolnia. Ez alól kivételt csak néhány vitamin képez, pl. a K vagy a D (napfény hatására megtermeli a szervezetünk), illetve a folsav (bélbaktériumainkból állítjuk elő), melyet képes szervezetünk is előállítani. Kétféle vitamintípusról beszélhetünk: a vízben és a zsírban oldódó vitaminokról. A vízben oldódóak pl. az említett folsav, a C-vitamin, a biotin és a B-vitaminok. A zsírban oldódóak családjába pedig az A-, az E-, a D- és a K-vitamin tartoznak.
Egyikből sem kell túl sokat bevinnünk szervezetünkbe, ám a hiányukat mégis megérezzük: ha például a B-vitaminokból van bennünk kevés, könnyebben alakulhatnak ki izmainkban görcsök, és fáradékonyabbnak, ingerültebbeknek is érezhetjük magunkat. Az A-vitamin szemünk egészségéhez, a K-vitamin pedig véralvadásunkhoz nélkülözhetetlen.
A legfontosabb természetes tápanyagforrásaink
Hogy testünk maradéktalanul megkapja a nyomelemeket, amelyekre szüksége van, szerencsére nem kell messzire mennünk: kertünk és kedvenc ételeink számtalan tápanyagban gazdagok. A teljesség igénye nélkül alább összegyűjtöttünk néhány igazi vitaminbombát – és azt is, mely tápanyagot pótolhatod velük!
Teljes kiőrlésű gabonák
A B3-vitamin, más néven nikotinsav segít épen tartani idegrendszerünket, energiával lát el minket és még az izmaink építésében is részt vesz. A teljes kiőrlésű gabonában, valamint a húsfélékben nagy mennyiségben találhatunk ebből a nyomelemből.
Sárgarépa
A B13-ban gazdag zöldség a májműködésünk zavartalanságát biztosítja, emellett az öregedésünket is lassítja. A narancssárga színét adó karotin pedig az A-vitamin előanyaga, antioxidáns, így emiatt is nagyon kedvező gyökérzöldség.
Máj
Hogy biztosítsuk energiáink minél hatékonyabb hasznosulását, illetve sejtjeink zavartalan fehérjeszintézisét, fogyasszunk minél többet belőle! A B6-vitamin és vas tartalma mindezeken felül még a vörösvérsejtek képződését is segíti.
Mogyorófélék
A B1-vitaminban gazdag csonthéjasok biztosítják, hogy idegrendszerünk megfelelően működjön, illetve, hogy a szénhidrátokat le tudja bontani a szervezetünk. Hasonlóan áldásos hatásai vannak még a búzacsírának és az élesztőnek is. A dió- és mogyorófélék gazdagok E-vitaminban is, és omega zsírsavakban.
Spenót
Nem mindenki kedvenc zöldsége, azonban vitathatatlan: a spenót egy igazi A- és K-vitaminbomba. E fontos vitaminokból a szükségletünknek már a 20%-át fedezi, emellett segít vérnyomásunk szinten tartásában, valamint a daganatos megbetegedések megelőzésében is hasznos lehet.
Tejtermékek
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mekkora szerepe van a tejtermékeknek a csontképződésben: az erős csontok mellett a fogaink épségét is biztosítja napi egy pohár tej – hála rendkívül magas kalciumtartalmának.
Szója és hüvelyesek
A növényi étrendek kedvelőinek egyik kedvenc alapanyaga, a szója a B5-vitamin tartalmával járul hozzá, hogy ne alakuljanak ki testünkben izomfájdalmak, és segít elkerülni az álmosságot és a túlzott kimerültséget is. Ha azonban a szóját kevésbé szereted, a B5-vitamint hatékonyan beviheted tojássárgájával vagy májjal is.
Plusz 1 tipp, ha még megtámogatnád kicsit szervezetedet
Bár a természetes tápanyagforrások is rendkívül hasznosak, télen nem szabad elfeledkeznünk a tényről, hogy talán még több betegségnek vagyunk kitéve, mint az év más szakaszaiban. A koronavírus mellett hagyományosan ilyenkor támad az influenzavírus, emellett a meghűlés, a torok-és a mandulagyulladás kockázata is nagyobb.
A tanácsunk tehát, hogy az egészséges táplálkozás mellett öltözzünk melegen, és a máshogy nehezebben elérhető vitaminokból (pl. D- vagy K-vitamin) ne féljünk étrend-kiegészítőkkel is megtámogatni szervezetünket.