A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: EMLA FB

A Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) emailben fordult az Agrárminisztérium, a Belügyminisztérium és az Energiaügyi Minisztérium felé. Egy csomagot küldtek nekik, amiben nem más van, mint két szakmai anyag: az Aarhusi Egyezmény végrehajtásáról készített 2017-es és 2021-es ún. Nemzeti Beszámoló kritikája.

Az EMLA Egyesület egy a környezetvédelmi jog és a környezeti management kérdéseivel foglalkozó non-profit társadalmi szervezet, amely munkáját országos, európai és nemzetközi szinten végzi. Egyesületünk fő tevékenységei közé tartozik a közérdekű környezetvédelmi jogi tanácsadás és jogi képviselet, a környezetjogi kutatás, szakértés és oktatás, valamint környezeti management projektek lebonyolítása. Az EMLA alapító tagja a Justice and Environment-nek, a The Access Initiative-nek és tagja a European Environmental Bureau-nak és a Nuclear Transparency Watch-nak. Az Egyesület által létrehozott EMLA Alapítvány a környezeti oktatásban tevékenykedik.

De miért most, 7, illetve 3 év elteltével készült el a véleményezés? Válaszuk: “Mert készülünk arra, hogy idén – legalábbis remélhetőleg – társadalmi egyeztetésre kerül a 2025-ben aktuális beszámoló tervezete, és ott is elmondhatjuk, hogy mit gondolunk e jogok hazai helyzetéről.”

Az anyagaik itt: 

A Magyar Kormány aarhusi országjelentésének civil kritikája szakmai vélemény
Magyarország az Aarhusi Egyezményhez való csatlakozással vállalta, hogy a környezeti demokrácia (információhoz való hozzáférés, döntéshozatalban való részvétel, jogorvoslat joga) magas szintjét biztosítja hazánkban. Az Egyezményt törvénnyel iktatta be a jogrendszerbe az Országgyűlés, a Kormány pedig a Részes Felek négyévente megrendezendő találkozóira úgynevezett National Implementation Reportot, azaz Nemzeti Beszámolót készít.
Az alábbi szakmai álláspont a Kormány 2017 évi Nemzeti Beszámolójához készült.
A kritika szakmai véleményt tükröz, így környezetvédelmi joggal foglalkozó jogászok tekintették át az országjelentést és fogalmaztak meg az abban található megállapításokra nézve kritikai megjegyzéseket. A véleményeket nem bocsátották széles körű civil szervezeti konzultációra, arra való tekintettel, hogy a Nemzeti Beszámoló elkészítése (2016) és a kritika megfogalmazása (2024) között 8 év eltelt.
A Magyar Kormány 2017 évi aarhusi országjelentésének civil kritikája
+++
A véleményeket nem bocsátották széles körű civil szervezeti konzultációra, arra való tekintettel, hogy a Nemzeti Beszámoló elkészítése (2020) és a kritika megfogalmazása (2024) között 4 év eltelt.
A Magyar Kormány 2021 évi aarhusi országjelentésének civil kritikája

Nyitókép: Aarhus Dánia Depositphotos

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás