Hirdetés

Az MME és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület megfigyelői szerint a tatai Öreg-tavon december 31-én számolt 4600 vadlúdhoz képest újév hajnalán 5800 lúd volt látható – tehát a szilveszteri tűzijátékozást követően nemhogy nem csökkent, hanem még nőtt is a ludak száma Tatán!

Erre egyébként 2003 óta, vagyis 16 éve nem volt példa. A tatai tűzijáték-tilalom betartatása még sok kívánnivalót hagy maga után, de a városban mind a tavalyi, mind az idei szilveszteren jóval kevesebb tűzijátékot használtak a városlakók, mint korábban. A városlakók ettől függetlenül rengeteg dörrenést hallhattak, de ezek túlnyomó része a környező településekről, illetve a tilalommal nem érintett városszéli területekről származott. A sikerben kulcsfontosságú volt, hogy mind a városi rendőrkapitányság járőrei, mind az MME és más zöld szervezetek önkéntesei a halászati őrökkel és a polgárőrséggel együtt az egész éjszaka során együttműködtek és biztosították a nyugalmat.

Tavaly az Öreg-tavon gyülekező vadludak 60%-a maradt itt – ami már évek óta nem tapasztalt,  óriási sikerként volt elkönyvelhető -, de ebben az évben még ezt is túlszárnyalták a madarak. A növekedés annak köszönhető, hogy az 5 km-re lévő Ferencmajori-halastavakról is iderepültek a vadludak, melyek Naszály és Szomód tűzijátékaitól riadtak meg. Ugyancsak sok százzal nőtt a vadrécék létszáma is. Ezzel szemben a tavon éjszakázó sirályok harmada elhagyta az Öreg-tavat. Sajnos az idei szilveszteren is akadtak olyan tatai utcák, terek vagy magánterületek, ahol figyelmen kívül hagyták a városlakók túlnyomó többsége szerint is követendő helyi rendelet előírásait. Bár összességében kedvezőek a tapasztalatok, a következő években még sok tennivaló, tájékoztatás szükséges annak érdekében, hogy a 2018-ban Ramsari Város címmel kitüntetett Tata városa továbbra is jó példával szolgálhasson.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület köszönetét fejezi ki Tata városának, a képviselő-testületnek és mindazon lakóknak, akik fontosnak tartották a tűzijátékozás korlátozását, a helyi rendelet betartását, a kisgyermekek és a társállatok nyugalmát, és persze az Öreg-tó nemzetközi természetvédelmi jelentőségének megőrzését.

A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúdgyülekező helye, ám a sok ezernyi madár többsége vagy mindegyike (!) a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán, és sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek, de már jóval kisebb számban. A madarak és a lakosság nyugalma védelmében indult civil kezdeményezést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is támogatta. A petícióra érkezett több mint 3000 aláírás is hozzájárult ahhoz, hogy a város képviselő-testülete egyhangúan támogatta a kezdeményezést, és 21/2018. (X.31.) számon hozta meg erre vonatkozó helyi rendeletét, ami november 1-február 28. között tiltja a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát. A helyi összefogás első évi eredményeként 2018/2019 szilveszterén több mint 13 000 vadlúd a tavon maradt, amire hosszú évek óta nem volt példa, Tata pedig a Vadludak városa maradhatott.

Tata nem véletlenül kapta meg 2018. októberben a Ramsari Város Díjat. Az elmúlt években végrehajtott élőhely-rekonstrukciók, a kiépített tanösvények, a Tatai Vadlúd Sokadalom támogatása, a városban folyó környezeti nevelés elősegítése után a tűzijátékok használatának betiltásával is igazolta, hogy méltán egyike annak a tizennyolc városnak a világon, amelyek a vizes élőhelyek megőrzéséért részesültek ebben a rangos nemzetközi elismerésben.

Nyitókép: Tatai Vadlúd Sokadalom 2016 fotó: Berkó Gyöngyi

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás