A rovat kizárólagos támogatója

Mi jut eszébe, ha azt a szót hallja, hogy lappantyú? Esetleg lószerszám, vagy egy régies hangzású betegség lehet? Eláruljuk, a lappantyú egy éjszakai madárfaj. Nem túl ismert, nehezen megfigyelhető, kutatásuk a biológusoknak is sok újdonságot rejt.

Gallai Zsófia biológust éppen az vonzza a szóban forgó állat megfigyelésére, hogy kevés ismeretanyagunk van erről a madárról és sok hiedelem lengi körül. Ilyen például Arisztotelész megállapítása, miszerint elapasztja a kecske tejét, mert azzal táplálkozik. Ez természetesen nem igaz. Az állatok körül úgy vadászik rovarokra, hogy hatalmasra tátja a csőrét. De innen származik a Caprimulgus elnevezés, ami kecskefejőt jelent. Gallai Zsófia egy etiópiai expedíciónak egyetlen magyar tagjaként figyelte meg az afrikai lappantyút. A faj egyébként Európában is megtalálható, Magyarországon április és szeptember-október között van jelen. A 27 centiméteres madár rendkívül jól rejtőzködik, jellemzően barnás színű.

A vonulás kutatás során standard módszerrel gyűrűzik az egyedeket. Megfigyelésüket ez úgy segíti, hogy ha egy másik országban megfogják a megjelölt példányt, akkor azt rögzítik, és ezekből az adatokból lehet következtetni a vonulási irányukra. Pontosabban lehetne, mert a lappantyú esetében más országokban annyira alacsony a gyűrűzési aktivitás, hogy egyetlen adat áll a lappantyú-kutatók rendelkezésére, és ez is a 80-as évekből, Fehéroroszországból. Azt tudják, hogy Afrikában töltik a telet, és hogy az Egyenlítőn túlra vonulnak, viszont azt nem tudják, hogy pontosan hová. Éppen ezért 2015-ben megkezdik a madarak geolokátoros jelölését. Ez a jeladó a napsugarak beesési szögéből határozza meg, hogy hol tartózkodnak az állatok. Viszont ennek az a hátránya, hogy miután hátizsák-szerűen a lappantyúkra rögzítették ezt a jeladót, az adatokhoz csak úgy férhetnek hozzá, ha ismét befogják a példányokat. Jelenleg is dolgoznak egy olyan technológián, ami lehetővé tenné, hogy a már megjelölt egyedektől befogás nélkül lehessen lehívni az információkat.

Nézzék meg április 13-án az Egyenlítőt az OzoneNetwork tévén, melynek vendégei Gallai Zsófia biológus, aki a lappantyúkutatásban egy teljesen új fajt vizsgál, valamint a műsor első felében a ladakhi buddhista szerzetesnők világát ismerhetik meg. 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás