Hirdetés

Az idei tartalék közel tizedét vette ki a kormány a költségvetés tartalékából. Egy hónapig bírták, ám január 30-án elfogyott a türelem és mélyen belenyúltak a mézes bödönbe: Orbán Viktor két kormányhatározattal 8,8 milliárdot kanyarított ki különféle projektekre a költségvetés általános tartalékából.

A tartalékot (amely a költségvetésben a "kormányzati rendkívüli intézkedések" sor alatt búvik meg, az idén 100 milliárd forintban szabták meg. Az első félévben a tartalék 40 százalékát költheti el a kormány – így a januári 8,8 milliárd kissé meghaladja az időarányosan megfelelőt. A tartalék – elvileg – költségvetés tervezésekor az előre nem látható és/vagy fontos, rendkívüli kiadásokra szolgál. Valójában a száz milliárd forint egyszerűen a kormány zsebpénzeként funkcionál.

A költségvetés egy hónapja lépett hatályba, ennyi idő alatt már tíz olyan programot talált a kormány, amelyet elfelejtettek betervezni. Olyan "rendkívüli kiadásokra" kell az adófizetők pénze mint Liget Budapest projekt (2,2 milliárd forint). A Liget Budapest fedőnév a városliget részbeni lebetonozását és múzeumnegyeddé alakítását takarja – ezzel kapcsolatban összesen 100 – 150 milliárd forintos kiadásokat rebesgetnek. Annyi biztos, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem pihenhet, mert a mostani 2,2 milliárdos aprópénz után csak az idei kiadásokra további 11,7 milliárdot kell előteremtenie legalábbis ez olvasható az Orbán Viktor jegyzete kormányhatározatban.

Meglepte a kormányzatot az is, hogy idén a reformáció évét ünneplik, pedig már tavaly is voltak ezzel kapcsolatban programok, így a kiadásokra a tartalékból kellet kivenni 500 millió forintot. De nem csak a reformáció ünnepének félmilliárdjáról, de Fővárosi Állatkert "Mesepark" projektjének félmilliárdjáról is megfeledkeztek a 2015-ös büdzsé tervezésekor, ám semmi aggodalom indulhat a projekt – ahogy ezt a múlt héten kormányszóvivői tájékoztatón is bejelentették.

De jutott zsebpénz az infokommunikációra,  és a pénzesőből nem maradhatott ki a Szijjártó Péter vezette külügyi tárca sem, no meg természetesen a versenysport  sem – melyről részletesebben a napi.hu ír.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás