A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nol.hu

Ma a világ lakosságának kb. 0,13 %-a Magyarország polgára, 2100-ra azonban migráció nélkül már csak az emberiség 6 század %-a él majd itt. Az ENSZ friss népesedési becsléséből kiderül: a Föld lakossága az eddigi jóslatoknál is gyorsabban növekszik, a következő századfordulóra az emberek száma eléri a 11,2 milliárdot, közben Magyarország 7 millió alá süllyedhet.

A trend okát Afrikában és a várható élettartam alakulásában kell keresni.

Az emberiség bölcsőjének nevezhető kontinensen jelenleg 1,2 milliárd ember él, számuk a század végére azonban eléri a 4,4 milliárdot. Tíz afrikai ország lélekszáma a következő 85 év alatt ötszörösére emelkedik majd. Angola, Uganda és Zambia belép a százmilliós országok klubjába, míg Tanzániában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban kétszázmilliónál is többen élnek majd. Nigéria pedig szélsőséges esetben önmagában elérheti az egymilliárdot.

Ehhez képest a világ többi régiójában ilyen drámai robbanás nem várható. India hét éven belül a világ legnépesebb országává lép elő, mivel Kínában a század folyamán fokozatosan beindul a népesség csökkenése, és 2100-ra éppen egymilliárd alá csökkenhet a Peking uralma alatt élő lakosság (szélsőségesen negatív folyamatok esetén a 600 milliót is elképzelhetőnek tartják a kutatók). India lakossága a legvalószínűbb becslés szerint ötven év múlva éri el csúcsértékét valamivel kétmilliárd fő alatt, és innen csökkenni kezd.

Miközben az Egyesült Államok lakossága a modell szerint konstans gyarapodásban marad, és a század végére az USA 450 millió ember hazája lehet, Európa a várakozásoknak megfelelően „ürül ki". A kontinens jelenlegi 738 milliójával a Föld lakosságának épp tizedét adja, ám 2100-ra 646 millióra csökken a lakosság, amely a globális trend miatt ennél is drasztikusabb aránycsökkenéssel jár együtt.

A Magyarországról szóló becslés 2100-ra valamivel 6,5 millió fölötti lakosságról szól. A számítási modell érdekessége, hogy a szélsőséges értékek milyen homlokegyenest eltérő folyamatokat is lehetségesnek mutatnak az ország kapcsán. Az évszázad második felére ezek szerint akár meg is indulhat a lakosság növekedése és újra elérheti a tízmilliót, de a jelenlegi trend enyhe, de állandósuló romlásával a négymilliós ország sem válik lehetetlenné.

A globális népességrobbanás egyik oka, hogy az egy nőre eső gyerekszülések száma a vártnál lassabb tempóban csökken.

Számítások szerint évente 74 millióan esnek akaratukon kívül teherbe, ami nagyrészt a felvilágosítás vagy az elérhető fogamzásgátlás hiányára vezethető vissza. Az ENSZ úgy kalkulál, hogy 8,5 milliárd euróba kerülne a fejlődő világ számára biztosítani a megfelelő fogamzásgátló eszközöket.
A Föld lakossága azonban nem csak a születések számának emelkedése miatt nő, nagy szerepet játszik az egészségügy fejlődése is, amelynek következtében egyre hosszabban élnek majd az emberek. A 2100-ban Magyarországon születő gyerekek várható élettartama meg fogja haladni a 85 évet, ami magasabb a kelet-európai kilátásoknál, de elmarad az összeurópai szinttől. A magyar nők 87, a férfiak 84 évben reménykedhetnek majd minden joggal. Ennél lényegesen drasztikusabb átalakuláson megy át a világ a becslések szerint. Nem csak Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában haladja meg a várható élettartam a 90 évet azoknál, akik 2100-ban születnek majd, de Kínában és szinte teljes Latin-Amerikában is.

A jelenlegi szomorú adatokhoz képest Afrika is hatalmas fejlődés előtt áll, a következő évszázadban már minden országában joggal remél legalább 75 évet gyerekének a szülő- írta a nol.hu.

 

Mi vagyunk a Föld pestiseMi vagyunk a Föld pestise

A neves természetfilmes, Sir David Attenborough korábbi nyilatkozata szerint korlátozni kell az emberi populáció növekedését, amíg teljesen tönkre nem tesszük a bolygót.

"Mi vagyunk a Föld pestise. A következő ötven évben megkapjuk érte a büntetésünket. Nemcsak a klímaváltozásról van szó, ez pusztán terület kérdése. Elég hely kell ahhoz, hogy élelmet termeljünk ennek az iszonyú nagy hordának. Vagy mi korlátozzuk a populációnövekedésünket, vagy a természet teszi meg ezt helyettünk, és a természet már most is teszi a dolgát" – mondta a Radio Times-nak David Attenborough.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás