Tovább csökken a globális termékenység

2024. április 1.

Hírek

2064-től várhatóan csökkenni kezd a Föld lakossága, pár évtizeddel később már csak pár országban marad a cserélődési szint felett a születések száma – derül ki egy kutatásból. Az ENSZ szerint nem kellene ennyire sötéten látni a valóságot.

A hét demográfiai adata: japán mélypont

2024. március 3.

Hírek

Megkongatták a vészharangot Japánban, ahol tavaly 758 631 gyerek született. A 125 milliós országban a születések száma a nyolcadik egymást követő évben csökkent, a 2022-eshez képest egyenesen 5,1 százalékkal. Az újszülöttek száma pedig a legkevesebb azóta, hogy 1899-ben elkészítették az első országos statisztikát.

Afrika vezet a termékenységben

2024. február 29.

Hírek

Mit mutat a termékenységi térkép, ha a Földet 235, egyenként nagyjából 33 millió lakosú zónára osztjuk? Bár a Föld lakossága hamarosan eléri a 8,1 milliárdot, az ezredforduló óta világszerte jelentősen csökkent a termékenység – tárták fel a francia Nemzeti Demográfiai Kutatóintézet munkatársai egy új módszer segítségével.

Az orbáni családpolitika kudarca: mélyponton a hazai születésszám

2024. január 27.

Hírek

A KSH adati szerint 85 200 gyerek született 2023-ban. Majdnem nyolcezerrel zuhant a születésszám két év alatt, és lakosságarányosan is minden idők második leggyengébb adata a 2023-as – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most kiadott éves összesítése alapján a hvg.hu.

Tavaly 2 millióval csökkent Kína népessége

2024. január 18.

Hírek

Kína népessége rekordalacsony születésszámmal és az 1974 óta legmagasabb halálozási rátával 2023-ban már a második évben csökkenő tendenciát mutat, aminek demográfusok szerint többféle oka lehet. Az újszülöttek száma 5,7 %-kal 9,02 millióra csökkent; ezer főre vetítve 6,39 születés volt, ami a 2022-es 6,77 után rekordalacsony születési ráta.

Már India a Föld legnépesebb országa

2023. április 22.

Hírek

Az ENSZ friss becslései szerint India lakosságának dinamikus növekedése mára oda vezetett, hogy a népeség meghaladja Kínáét. Ez a becslések szerint 1,428 milliárd főt jelent, hamarosan pedig Kína és Hongkong együttes lélekszámát is átlépi majd India népessége.

Az orbáni családpolitika fekete éve volt 2022

2023. január 28.

Hírek

Közzétette 2022 decemberére vonatkozó adatait a Központi Statisztikai Hivatal, eszerint az előző évben a születések száma még a 88 ezret sem érte el. Ez soha nem látott negatív rekordot jelent. A természetes fogyás ennek ellenére mégis 24 százalékkal alacsonyabb volt az előző évben mérthez képest – ennek oka a koronavírus-járvány miatti halálozások jelentős csökkenése.

Az IPCC és az IPBES ismét figyelmen kívül hagyja a túlnépesedést

2021. június 29.

Hírek

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport és a biológiai sokféleséggel és ökoszisztéma-szolgáltatásokkal foglalkozó kormányközi munkacsoport által összehívott közös munkaértekezlet egy új jelentésben arra figyelmeztetett, hogy az éghajlati és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos válságot együttesen kell kezelni.

Szaporodjatok – véget ér a kétgyermekes kínai családpolitika

2021. május 31.

Hírek

A Kínai Kommunista Párt feloldja a korlátozást, és engedélyezik, hogy a kínai állampolgárok három gyereket is vállalhassanak, Erről ma döntött a párt Politikai Bizottsága a Xinhua hírügynökség szerint. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy mikor lép életbe a határozat, azonban feltételezhetően legkésőbb öt éven belül.

A több már nem jobb, hanem az összeomláshoz vezet

2020. augusztus 3.

Hírek

Egyre több a bizonyíték arra, hogy az emberiség nem fenntartható módon él. Három fő hajtóereje van a nem fenntartható hozzáállásnak: népesedés, fogyasztás, és a növekedésfókuszú gazdaság. Miért hagyja a társadalom és az akadémia figyelmen kívül a Tudósok Figyelmeztetésének népesedésre vonatkozó részét?