Hirdetés
Forrás: mme.hu

Panni nevű parlagi sasunk, amely azzal vált ismertté, hogy 2011 májusában pár napos korában ismeretlen tettesek kilopták egy heves megyei fészekből, majd eladták egy állatvédőnek, úgy tűnik kiheverte a megpróbáltatásokat és bejárja a sasok élőhelyeit. Eddig 9 országban járt.

A fiókát 4 hetes korában helyezték vissza egy fészekbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és az MME szakemberei, majd 8 hetes korában, egy igazi és egy mostohatestvérével együtt, jeladót is kapott. A másik két madár sajnos nem volt olyan szerencsés mint ő. Tiszavirág, Panni szintén elrabolt és eladott testvére, a kirepülés után néhány héttel ismeretlen okból elpusztult, tetemét a fészektől 30 km-re találták meg. Bobák, egy jászsági saspár egyetlen eredeti fiókája, amely mellé betették be Pannit és Tiszavirágot visszavadítás céljából, szintén sok területet bejárt, elsősorban Dél-Magyarországon, de járt Szerbiában és Romániában is. Idén januárban a román határtól 2 km-re mérgezték meg a Békés megyében.

műholdas parlagi sasok  fotó Horváth Mártonműholdas parlagi sasok fotó Horváth MártonA műholdas jeladók számos, a fajvédelem szempontjából fontos adattal szolgálnak a szakembereknek. 

Panni Magyarországon kívül járt Horvátországban Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában, Romániában, Szlovákiában, Lengyelországban, Fehéroroszországban, most pedig Ukrajnában van Kijevtől mintegy 100 km-re. Az eddig hazánkban műholdas jeladóval megjelölt parlagi sasok közül ez a madár szolgáltatta messze a legtöbb adatot. Jeladója 2072 db GPS pontosságú rekordot vett fel, ami felbecsülhetetlen érték a fajtársak védelme szempontjából, hiszen pontosan kirajzolja a parlagi sasok számára fontos táplálkozó és pihenő helyeket a Kárpát-medencében.

Pannin, Tiszavirágon és Bobákon kívül még egy további madárra, Szellőre is került tavaly műholdas jeladó. Szellő, egy nagykunsági saspár fiókája, amely 2010 júliusában kirepülés után nem sokkal megsérült és a Hortobágyi Madárkórházban ápolták egészen 2011 augusztusáig. Ekkor a teljesen szelíd madarat az MME szakemberei elvadítást követően engedték szabadon a Jászságban, amely azóta keresztül kasul bejárta az Alföldet. Jelenleg a születési helyétől pár km-re tartózkodik több más fiatal sassal együtt.

Az MME az idén további 10 fiatal sas jelölését kezdeményezi a LIFE program keretében, elsősorban azért, hogy a kiemelkedő mérgezési hullám megfékezésében segítsenek a kapott adatokkal, hiszen a madarak viselkedésének gyanús megváltozása esetén az MME és a Nemzeti Park Igazgatóságok szakemberei azonnal a helyszínre siethetnek és lehetőség szerint megmenthetik a bajba került madarakat, illetve elejét vehetik a további pusztításnak.

Kapcsolódó anyagok:

20 éves a LIFE

Fészekből rabolt parlagisas-fiókákat próbáltak eladni

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás