A rovat kizárólagos támogatója

A földre érkező napsugarak erejét ma már megtanultuk hatékonyan és hasznos célokra felhasználni. Elvégre az ilyen tervekre kialakított napelemek, illetve napelemes rendszerek segítségével villamos energiává tudjuk alakítani ezt a természeti erőforrást.

A folyamatos technológiai fejlesztéseknek hála manapság egyre gyakoribbak a nagyobb teljesítményű napelem parkok, de az egyéni fogyasztási igények elősegítésére kialakított kisebb volumenű rendszerekből is találhatunk szép számmal.  Hogyan épülnek fel ezek a napelemes szerkezetek, mit érdemes róluk tudni felhasználói szinten, és milyen szempontok fontosak a kialakításuk során? Rövid bejegyzésünkben a napelemes rendszerek kapcsán fontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Mit érdemes figyelembe venni telepítéskor?

 Telepítés során az egyik leglényegesebb szempont az elhelyezkedés, vagyis a tájolás. Amennyiben szeretnénk magas hatásfokkal működtetni a szerkezetet, ahhoz a napsugarak beesési szögének optimálisnak kell lennie, illetve értelemszerűen az objektumot hosszú ideig kell sütnie a napnak.  Ami a beruházás költségeit illeti, egy kisebb rendszert már telepíteni lehet 1 millió forintos nagyságrendű összegért. Ezért cserébe pedig hozzávetőlegesen 20-25 éven át működni is fog.

Milyen összetevőkből állnak össze a napelemes rendszerek?  

Fontos elem értelemszerűen a napsugárzást (DC) egyenfeszültséggé átalakító napelem, valamint az a tartószerkezet, amire az egyes napelem táblákat rögzíteni tudjuk.  A működéshez még szükség van egy inverterre, ami át tudja alakítani a napelemek által termelt DC feszültséget, méghozzá hálózati váltó feszültséggé. Kiegészítésként lehet még szükség az összeszereléshez, illetve a biztonságos működéshez használatos vezetékekre, kapcsolókra, valamint a védelmi készülékekre. Szintén jó szolgálatot tehet a fogyasztásmérő, amit az áramszolgáltató biztosít az üzembe helyezésekor. Egyébként az elszámolás is ennek alapján fog majd történni.

Amit felhasználói szinten el kell majd dönteni a napelemes rendszerek kapcsán  

A felhasználónak telepítés előtt arról kell első körben meggyőződnie, hogy az üzembe helyezéshez rendelkezésre áll-e a megfelelő méretű felület akár a tetőn, akár valahol a kertben. A következő döntést arról kell majd meghozni, hogy mekkora teljesítményű szerkezetre lesz szükség. Háztartásoknál ehhez meg kell nézni az éves energiafogyasztást, ami kellő támpontot fog nyújtani.  Azt is célszerű eldönteni, hogy a beruházást önerőből, pályázati pénzből vagy hitelből fogjuk-e megvalósítani. A megtérülés ideje ennek megfelelően fog majd változni. Nagy átlagban 7 és 12 év közötti periódussal célszerű kalkulálni, amíg a napelemes rendszer telepítésébe befektetett pénzösszeg visszajön.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás