A rovat kizárólagos támogatója

A Védegylet szomorúnak és szimptomatikusnak tartja, hogy lemondott Ángyán József. A Védegylet teljes mértékben elutasítja a Darányi-terv üres nemzetieskedő retorikáját és az egyre romló helyzetben lévő gazdálkodóknak tett üres ígéreteit, valamint a hatásvizsgálat nélküli, csak meghatározott köröknek kedvező intézkedéseit.

A Védegylet szomorúnak és szimptomatikusnak tartja, hogy lemondott Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Olajos Péter és Bencsik János után a harmadik olyan személy távozott a kormányzatból, aki elkötelezett volt a környezetvédelem és a fenntarthatóság ügye iránt. Ha a környezetvédelmi hatósági rendszert ért drasztikus leépítések, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Hivatalának megszűntetése, a nagyvállalatoknak adott kedvezmények és a civil szektor ellehetetlenítése után maradt egyáltalán reménye az ökológiai elkötelezettségnek, mára az is semmivé lett. Ángyán lemondása jelzi: ez a kormány nem a jövő, a fenntarthatóság, a valódi életminőség barátja.

Ángyán József a környezetileg és társadalmilag is fenntartható, a komplex vidékfejlesztésbe illeszkedő, egészséges élelmiszereket előállító és környezetkímélő mezőgazdálkodás híve és elismert szakértője. A most bemutatott Darányi-terven is még ő dolgozott, de nem tudta érvényesíteni a szempontjait. Az, hogy a Kormány a tervet az előtt hirdette meg, hogy elfogadta volna az államtitkár által félévvel korábban már kész és leegyeztetett formában elkészített Nemzeti Vidékstratégiát, amelynek a terv a végrehajtási keretprogramja kellene legyen, egyértelműen bizonyítja, hogy az NVS koncepciója elvérzett a stratégia kilúgozására, az iparszerű termelést folytató nagybirtokoknak kedvező támogatási rendszer fenntartására és egyes személyek vagyoni és egyéb érdekeinek érvényesítésére indított lobbi-támadásokban.

Lemondását szomorúnak és szimptomatikusnak tartjuk – mondta Boda Zsolt, a Védegylet szóvivője – , mert azt jelzi, hogy jószerivel a maradék remény is elenyészett arra, hogy legalább néhány szakpolitikai területen érvényesülhessenek a fenntarthatóság elvei.
A kormány eddigi működése aláásta a környezetvédelem és a jövő nemzedékek életfeltételei biztosításának ügyét, elég, ha a környezetvédelmi hatósági rendszert ért drasztikus leépítésekre, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Hivatalának megszűntetésére, az Audinak átadott védett területek ügyére, vagy a civil szektor és benne a zöld szervezetek tevékenységének jogi és pénzügyi ellehetetlenítésére utalunk. Néhány szakpolitika területén azonban ennek ellenére volt remény arra, hogy a kormányzati politika – a társadalmi partnereknek a végrehajtásból való kikapcsolása mellett is – a fenntarthatóság irányába mozduljon el. Olajos Péter zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárnak eltávolítása, majd Bencsik János államtitkár lemondása azonban jelezte, hogy hiábavaló volt minden kompromisszum, az energiapolitikában – az energiahatékonyság, energiatakarékosság ügyében és a megújuló energiaforrások hasznosításában – továbbra sem lesz áttörés, sőt, a klíma-gyilkos és erőforrás-pazarló lobbiérdekek kapnak kormányzati támogatást. Ángyán József lemondása felteszi az i-re a pontot: most már tudhatjuk, hogy a mezőgazdaságban sem lesz zöld fordulat.

A Védegylet teljes mértékben elutasítja a Darányi-terv üres nemzetieskedő retorikáját és az egyre romló helyzetben lévő gazdálkodóknak tett üres ígéreteit, valamint a hatásvizsgálat nélküli, csak meghatározott köröknek kedvező intézkedéseit. A Védegylet meggyőződése, hogy a kereskedelembe és más gazdasági folyamatokba való, rózsa sándori stílusú állami beavatkozás helyett a vidéknek és az országnak arra van szüksége, hogy a hosszú távú fenntarthatóságra alapozott vidékstratégiája legyen, amelyet – a kellő hatásvizsgálatok és a társadalmi partnerekkel, köztük a civilszervezetekkel történt egyeztetés után – az Országgyűlés fogad el. Végrehajtásról és annak hazai, valamint uniós támogatásáról csak ezt követően beszélhetünk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás