Hirdetés

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) korábbi előrejelzései rendre alulbecsülték a megújuló energiaforrások terjedését, ugyanakkor a nukleáris energia szerepét túlbecsüli prognózisaiban. A kritikusok szerint nem tévedésekről, hanem tudatos lépésről van szó, amit energiapolitikai megfontolások motiváltak.

A világon összesen telepített fotovoltaikus (pv) napelem kapacitás 2017-ben elérte a 402 gigawattot, meghaladva az összességében 353 gigawattos globális nukleáris energiatermelő kapacitásokat. A szélenergia már 2014-ben megelőzte az atomot, 2017 végén pedig a globálisan telepített szélerőművi kapacitás meghaladta az 539 gigawattot. A globális szélenergia szövetség (WWEA) szerint 2017-ben összesen 52,6 GW új szélerőművi kapacitás épült ki világszerte. A Solar Power Europe szerint pedig ugyanezen időszak alatt 98,9 GW fotovoltaikus kapacitást installáltak. Ugyanekkor mindössze 2,7 GW nukleáris erőművi kapacitás lépett be a termelésbe az iparág éves státuszjelentése alapján.

A korábbi években született többnyire óvatos becsléseket így jelentősen meghaladja a megújuló energia előretörésének üteme, ami különösen szembetűnő a Nemzetközi Energiügynökség (IEA) kitekintései esetében. Például a 2010-es World Energy Outlook (WEO) 2017-re kevesebb mint 10 GW új fotovoltaikus kapacitás telepítését vetítette előre, vagyis gyakorlatilag tízszeresen alullőtte a célt. A kiadvány a tavalyi év végére összesen 85 GW telepített pv kapacitást várt, míg a telepített nukleáris kapacitásokat 470 GW-ra prognosztizálta. Előbbi esetben 315 gigawattal alul-, utóbbinál 110 gigawattal túlbecsülte a végül megvalósult telepítéseket.

A portfolio szerint az IEA a megújulók telepítési költségeinek csökkenését is alulbecsülte, míg a nukleáris és fosszilis energiatermelés költségeit a valósnál jóval alacsonyabb szintre várta – hívta fel a figyelmet Claudia Kemfer, a DIW Berlin kutatóintézet energia- és környezetvédelmi hivatalának vezetője a Deutsche Wellében. Az IEA prognózisai a fosszilis energiahordozók externális költségeivel (egészségi, környezeti hatások társadalmi költségei) éppúgy nem számolt, mint a nukleáris energia terén tapasztalható költségnövekedéssel, ami a kutató szerint politikai vagy gazdasági okokra vezethető vissza. A fosszilis és nukleáris ágazatoknak pedig érdekükben áll a megújulók költségeit eltúlozni.

Ennél is konkrétabban sugallja a Nemzetközi Energiaügynökség atompártosságát Sven Teske, a Sydney University kutatója, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) tanácsadója, aki a lapnak nem hivatalosan azt mondta, a nukleáris energia jövőbeni részarányára vonatkozó, az IEA jelentésében szereplő számokat alapvetően lediktálhatták.

Az IEA elsősorban az OECD-kormányok nevében jár el, amelyek végül is felügyelik a szervezetet, és amelyek jelentős elkötelezettségekkel rendelkeznek a fosszilis energiaforrások felé – fogalmazott Hans-Josef Fell, az Energy Watch Group elnöke. Mindennek pedig jóval súlyos következményei lehetnek: a torzított prognózisok nagyban felelősek lehetnek azért, hogy a nemzetközi közösség az elmúlt egy-két évtizedben a kívánatosnál lazább fókuszt helyezett a megújuló energiaforrásokra, mivel azt sugallták róluk, túlságosan drágák és nem telepíthetők elég gyorsan.

Egyharmad paks, piaci alapon, hitel és állami támogatás nélkül

Egyharmad paks, piaci alapon, hitel és állami támogatás nélkül

Annyira olcsó lett szélerőművet építeni, hogy már állami támogatás nélkül is megéri. Az innovációnak és a versenynek köszönhetően sokkal gyorsabban csökken az ára a megújuló erőforrásoknak a korábbiakban vártnál.

A világ egyik első, állami támogatás nélkül megvalósuló szélerőmű farmjának építésébe kezdhet bele egy svéd cég Hollandia partjainál. Az első magántőkéből megvalósuló szélenergia-beruházást Németországban nyerte el egy cég tavaly, köszönhetően annak, hogy a zöldenergia ára folyamatosan csökken.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás