Hirdetés

Ha atomról van szó, nincs vidám temetés. Azt hitted, hogy az atomhulladék halála után atomtemetőbe kerül? Szépen elhantolják, búcsúbeszéd, pár könnycsepp. Porból lettél, porrá leszel. Tévedtél. Soha nem fogod elhinni, hogy a kiégett fűtőelemektől meg lehet szabadulni!

Az atomtemető egy álom, ma még nem léteznek ilyen létesítmények. Illúzió, pontosabban tévedések és hazugságok keveréke. Az igazság az, hogy a sugárzó hulladék biztonságos végleges elhelyezése mai tudásunkkal és technológiánkkal nem lehetséges.

A magyarországi Bodára tervezett végleges tároló még annyira a tervezés kezdeti fázisában van, hogy az sem biztos, hogy a tervek valaha elkészülnek, nemhogy maga a tároló megépüljön.

Az úgynevezett mélygeológiai tárolók lényege az, hogy jó mélyre lefúrnak egy olyan kőzetbe, amely az elmúlt évezredekben nem mozdult el. Ebbe a pincébe süllyesztik el a sugárzó hulladékot. Csakhogy senki és semmi sem garantálhatja, hogy ha tegnap, tegnapelőtt vagy akár ötezer éve nem történt semmi, akkor holnap sem fog. Ezt nem lehet biztosan tudni. A kőzet mozog, és a föld néha elég kiszámíthatatlan módon rengeni is szokott.

Finnországban épül jelenleg a világ első ilyen végleges tárolója. Az azt építő mérnökök elismerik: semmi nem garantálja, hogy a létesítmény biztonságos, hiszen a föld folyamatos mozgásban van, a kőzettömegek elmozdulásait pedig nem lehet többszázezer évre előre megjósolni. Megbízhatóan semmi esetre sem. Márpedig a sugárzó hulladék ennyi ideig biztosan veszélyes.

Ha atomról van szó, nincs vidám temetés. Csak félelem és reszketés van. Bodán vagy bárhol máshol a világon.

Soha nem fogod elhinni, hogy a kiégett fűtőelemektől meg lehet szabadulni!

Hát persze, hogy nem fogod elhinni, mert az az igazság, hogy a kiégett, még erősen és veszélyesen radioaktív, de energiatermelésre már nem használható fűtőelemektől az atomipar jelenlegi állása szerint egyáltalán nem tudunk megszabadulni. A kiégett fűtőelem kidobhatatlan, kikapcsolhatatlan, eldughatatlan, feldarabolhatatlan, újrafeldolgozhatatlan, az élővilágra rettenetesen veszélyes hulladék. A szakemberek pillanatnyilag csak az átmeneti tárolását tudják megoldani.

És nem csak Magyarországon, hanem az egész világon.

Összesen 270 ezer tonna kiégett fűtőelem vár a Földön arra, hogy megtörténjen a lehetetlen, és végleges nyughelyükre kerüljenek. Ma a kiégett fűtőelemek először átmeneti tárolókba kerülnek, ahonnan hozzávetőlegesen 15 év elteltével át lehetne helyezni máshová is, ha lenne hová. Az átmeneti tárolásra azért van szükség, mert a reaktorból kiszerelt kiégett fűtőelemeket még magukra sem lehet hagyni: különböző technológiákkal folyamatosan hűteni kell. Ha nem hűtenék a kazettákat, egyszerűen szétolvadnának, és a radioaktív szennyeződés bejutna a bioszférába.

A kiégett fűtőelem egyáltalán nincs kiégve.

Melegszik és sugárzik magától, olyan mértékben, hogy csak direkt hűtéssel lehet megelőzni a bajt. Ezért amikor kiveszik a reaktorból, hidegvizes medencében tárolják néhány éven keresztül. A vizet folyamatosan áramoltatják és cserélik. Ha ezt nem csinálják, a fűtőelem fémtartálya megolvad, a radioaktív szennyeződés a természetbe jut és a környék teljes élővilága súlyosan megsérül. Ezután a fűtőelem már kevésbé melegszik magától: ilyenkor jöhet a léghűtés. A fűtőelemeket kiveszik a vízből és levegővel hűtik tovább: léghuzattal folyamatosan hűtött épületbe kerülnek. Közben őrizni és vizsgálni kell, hiszen még mindig hő és radioaktív sugárzás keletkezik a radioaktív bomlásból. És persze mindez az atomerőmű közvetlen közelében történik, hiszen szállítani ilyenkor még nem lehet a fűtőelem-kazettákat.
Szépen átteszik az egyik helyről a másikra, és ott tárolják, a huzatban – egészen addig, amíg az emberiség ki nem találja, hol lehetne biztonságosan elhelyezni őket. Az átmeneti tárolásban az átmeneti jelző tehát erősen eufemisztikus, hiszen a kiégett fűtőelemeket nem viszik sehová, maradnak továbbra is az átmeneti tárolóban. Egyelőre átmenetileg örökre. Az ok egyszerű: az egész világ arra vár, hogy a hosszútávú tárolásra legyen valami épkézláb ötlet.

Sajnos egyelőre csak Mekk Elek-szintű eredmények vannak – és ezt maguk a tervezőmérnökök is elismerik.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás