A rovat kizárólagos támogatója

Az FSI index, a világ GDP-jének 90 százalékát megtermelő és a Föld lakosságának 4/5-ét kitevő 67 országot listázza az alapján, mennyire fenntartható az élelmiszer-kezelésük.

Franciaország lett a legjobb a 2018-as Food Sustainability Index, vagyis a fenntartható élelmiszer index (FSI) rangsorában a magas jövedelmű országok között.

A lista meglepő eredményeket hozott: második helyen Hollandia végzett, harmadik helyen pedig Kanada. Magyarország a viszonylag előkelő, 10. helyen állt – az európaiak közül megelőznek minket a finnek (4. hely), a csehek és a dánok (6. hely), a svédek (8. hely) és az osztrákok is (9. hely)
Sokkal lejjebb áll viszont az Egyesült Királyság (24. hely), Ciprus (37), Görögország (43), Litvánia (41). Bulgária az utolsó előtti helyen, 66.-ként végzett. 65. lett Oroszország, 58. Törökország, 56. Szlovénia, 55. Szlovákia, 54. Málta, 53. Lettország.

Kína és az USA még a top 20-ba sem fértek be a maguk 23. és 26. helyével.

Interaktív grafikon a forráscikkben >>>

Franciaország kiemelkedő eredményt ért el az "ételpazarlás és ételkidobás" kategóriában, mivel az ország már évek óta komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy csökkentse a szemétbe dobott, elpazarolt étel mennyiségét. Még törvényt is hoztak rá, hogy a szupermarketek maradék élelmiszereiket újraosszák a jótékonysági szervezeteknek vagy rászoruló közösségeknek. Szintén nagyon jól szerepeltek a franciák a másik két fő kategóriában is: a tápanyagtartalom és a fenntartható mezőgazdaság kategóriákban.

Alacsony jövedelmű országok

A lista e szekciójában Ruanda vitte a pálmát, mivel midhárom fő kategóriában jó ereményeket ért el. Az országban ugyanis kevés cukros ételt, húst, transzzsírsavat, és sót fogyasztanak, ráadásul jó helyezést értek el a fenntartható mezőgazdaságban is.

A lista mellé egyébként megírták, melyek a legjobb módszerek a fenntartható élelmiszerkezelés témájában – ideértve az étkezési irányelveket, ökológiailag elfogadott földművelési módokat, és technológiai módszereket, melyek a termesztőket és a vásárlókat kötik össze.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás