Zöld hét 2022/21 A demokratikus forradalomhoz megújulók kellenek!

2022. május 27.

Hírek

Hírháttér podcast sorozatunk 6. részének témái: a Sajó szlovák részén már kipusztította az élővilágot a vörös szenny – a magyar államtitkár szerint megáll a határon a gyilkos ár. Az ipari tárcához kerül a környezetvédelem. Káros növényvédő szerekkel szennyezettek a magyar gyümölcsök. Lehet-e vegán sonkának nevezni egy szójaszeletet? A hüvelyesek jelenthetik a kitörést a globális élelmiszerválságból?… Tovább »

A férfiak környezetszennyezőbbek a táplálkozásban

2021. november 24.

Hírek

Az átlagos férfiétrend 41 %-kal vezet több széndioxid kibocsátáshoz, ami jórészt a nagyobb húsfogyasztás és a több alkohol számlájára írható. A nyugati országokban a vegetáriánus étrend nagyjából harmadával olcsóbb, mint az átlagos étrend, ami cáfolja, hogy a növényi étrend a kiváltságos középosztály privilégiuma.

Sok kaja sok szennyezéssel

2021. november 11.

Hírek

Nagyon gyorsan nő az élelmiszertermelés károsanyag-kibocsátása: különösen a mezőgazdasági termelés céljából megvalósuló erdőírtás és az állattartásból származó metán kibocsátása jelentős. Egy friss jelentés szerint a szektor 2019-ben a globális ühg-kibocsátás 31 százalékát adta.

Kevesebb húsfogyasztással menthetjük meg a jövőnket

2021. szeptember 15.

Hírek

A hústermelés közben világszerte 28-szor annyi üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mint a növénytermesztés közben, ráadásul a legtöbb gabonát a vágóállatok etetésére termesztik. A hústermelés felelős az élelmiszeripari üvegházhatású gázok 60 százalékáért – mutatott rá az Illinois-i Egyetem tudósainak tanulmánya.

Az organikus gazdálkodás elláthatná 2050-re Európát

2021. június 25.

Hírek

Meg lehetne valósítani Európában egy organikus gazdálkodáson alapuló, fenntartható, biodiverzitás-barát agro-élelmiszer rendszert, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság és a környezet kiegyensúlyozott együttélését a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósai szerint.

Az import zöldség vagy a helyi hús okoz kevesebb környezeti kárt?

2021. május 11.

Hírek

A fenntarthatóbb élelmezés témában gyakran hangzik el, hogy minél közelebbről származik az élelmiszer, annál jobb, és hogy törekedjünk arra, hogy helyi élelmiszert fogyasszunk, ez azonban nem mindig van így. Tudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy ne értékeljük túl a szállítás környezeti lábnyomát, ha élelmiszerekről van szó.

Már most sokkal kevesebb élelmiszert termelünk a klímaváltozás miatt

2021. április 21.

Hírek

Ha azt hinnénk, hogy az élelmiszerbizonytalanság a jövő zenéje, és még nem kell vele foglalkoznunk, tévedünk – már most egyötödével kevesebb élelmiszert termelünk az 1960-as évekhez képest, csak a technológiai fejlődés ezt eddig ügyesen palástolta.

Méhpusztítás a világban az Orbán-kormány asszisztálásával

2020. november 3.

Hírek

Hazánk az egyik legnagyobb exportőre azoknak a vetőmagoknak, amelyeket a mézelő rovarok kiirtásáért felelős vegyszerekkel csáváznak. Kiderült: a magyar kormánynak az agráripari óriáscégek érdekei számítanak, nem az emberek egészsége.

Afrikát érinti leginkább az éghajlatváltozás

2019. november 15.

Hírek

Afrika az éghajlatváltozás által leginkább érintett kontinens, a szegénység, a kormányzási, irányítási problémák miatt azonban nincs sok lehetősége az alkalmazkodásra – jelentette ki Karamoko Diarra, a dakari Cheik Anta Diop Egyetem agroökológus professzora.