Hírek
Hőmérséklet, csapadékmennyiség, talajminőség, napsütéses órák száma – csupán néhány tényező, melyek alapjaiban befolyásolják egy adott növény túlélési esélyeit. Akinek vannak szobanövényei, esetleg kertjében veteményes és gyümölcsfák találhatók, virágok pompáznak, az nagyon jól tudhatja, mekkora jelentősége van az időjárási körülményeknek a növények szépségére és egészségére, és mennyire nem mindegy, hogy melyik növényt hova helyezi el a… Tovább »
Hírek
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a kevesebb mint 200 élelmiszertermelésre használt jelentősebb növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át. Ezek a kultúrnövények, a genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben.
Hírek
Míg a korábbi években és évtizedekben a háztáji zöldségtermesztést csak a kiskertben lehetett elképzelni, mára ez a tendencia megváltozott. A városi lakosság arányának emelkedése magával hozza a városi személyes élettér csökkenését. Ez azt jelenti, hogy az embereknek a városokban már egyre kevesebb eséllyel lehet saját veteményeskertje. Persze számos olyan új megoldás van, amely nem zárja… Tovább »
Hírek
Hírháttér podcast sorozatunk 6. részének témái: a Sajó szlovák részén már kipusztította az élővilágot a vörös szenny – a magyar államtitkár szerint megáll a határon a gyilkos ár. Az ipari tárcához kerül a környezetvédelem. Káros növényvédő szerekkel szennyezettek a magyar gyümölcsök. Lehet-e vegán sonkának nevezni egy szójaszeletet? A hüvelyesek jelenthetik a kitörést a globális élelmiszerválságból?… Tovább »
Hírek
Az átlagos férfiétrend 41 %-kal vezet több széndioxid kibocsátáshoz, ami jórészt a nagyobb húsfogyasztás és a több alkohol számlájára írható. A nyugati országokban a vegetáriánus étrend nagyjából harmadával olcsóbb, mint az átlagos étrend, ami cáfolja, hogy a növényi étrend a kiváltságos középosztály privilégiuma.
Hírek
Nagyon gyorsan nő az élelmiszertermelés károsanyag-kibocsátása: különösen a mezőgazdasági termelés céljából megvalósuló erdőírtás és az állattartásból származó metán kibocsátása jelentős. Egy friss jelentés szerint a szektor 2019-ben a globális ühg-kibocsátás 31 százalékát adta.
Hírek
A hústermelés közben világszerte 28-szor annyi üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mint a növénytermesztés közben, ráadásul a legtöbb gabonát a vágóállatok etetésére termesztik. A hústermelés felelős az élelmiszeripari üvegházhatású gázok 60 százalékáért – mutatott rá az Illinois-i Egyetem tudósainak tanulmánya.
Hírek
Meg lehetne valósítani Európában egy organikus gazdálkodáson alapuló, fenntartható, biodiverzitás-barát agro-élelmiszer rendszert, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság és a környezet kiegyensúlyozott együttélését a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósai szerint.
Hírek
A fenntarthatóbb élelmezés témában gyakran hangzik el, hogy minél közelebbről származik az élelmiszer, annál jobb, és hogy törekedjünk arra, hogy helyi élelmiszert fogyasszunk, ez azonban nem mindig van így. Tudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy ne értékeljük túl a szállítás környezeti lábnyomát, ha élelmiszerekről van szó.
Hírek
Ha azt hinnénk, hogy az élelmiszerbizonytalanság a jövő zenéje, és még nem kell vele foglalkoznunk, tévedünk – már most egyötödével kevesebb élelmiszert termelünk az 1960-as évekhez képest, csak a technológiai fejlődés ezt eddig ügyesen palástolta.