Hirdetés

Több tízezer napelempanel áll különböző európai raktárakban, miközben a kontinens példa nélküli energiaválsággal kénytelen megbirkózni – ugyanis a napelemek vásárlása sokkal gyorsabb ütemű, mint a telepítésé.

A napelemes áramtermelés kiépítése olyan infrastruktúratelepítés, ami nem megy egyik percről a másikra. A Bloomberg adatai szerint a Nagy-Britanniába és az EU-ba Kínából szállított szolárrendszerek száma 2022 első felében bőven megduplázódott az előző év azonos időszakához képest. Idén január és július között nagyobb (54 gigawattnyi) teljesítményre képes napelemet szállítottak le, mint amennyit a szakértők a teljes évre vártak.

Ennek megfelelően a telepített napelemrendszerek is rekordszámokat produkáltak, de ez még magasabb lenne, ha nem hátráltatná a szakemberhiány a telepítést. Több országban – például Belgiumban, Németországban és Magyarországon is – általános, hogy a mostanában megrendelt rendszereket március előtt nem tudják telepíteni. Közben az ágazatban dolgozó vállalatok igyekeznek lerövidíteni a telepítést: az egyik legnagyobb spanyol cégnek, amelyik maga végzi a munkavállalói képzését, sikerült 180-ról 45 napra lerövidítenie a kiépítés idejét a megrendelés beérkezésétől számítva.

Annak, hogy a rotterdami kikötőben több ezer napelempanel halmozódott fel, a munkaerőhiányon kívül van még egy fontos összetevője: az általános chiphiány miatt sok napelemrendszerhez nem érkezik meg időre az az inverter, ami nélkülözhetetlen az üzembe helyezéshez. Ezért sok telepítőcég nem a neves gyártók invertereivel, hanem kevésbé ismert kínai átalakítókkal szerelné készre a rendszereket.

A G7 gazdasági portál szerint hosszú távon tovább ronthatja a helyzetet, ha megszavazza az EU az új kényszermunka-szabályozását. Korábban az Egyesült Államok hasonló új rendelkezése jelentősen visszavetette a Kínából leszállított mennyiségeket, mert a napelemes rendszerek ellátási láncában fontos szerepe van a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területnek, ahol a kínai hatalom – számos nyugati jelentés szerint, amelyeket Kína vehemensen tagad – egyebek mellett kényszermunkával igyekszik beolvasztani a terület őslakosságát.

nyitókép: illusztráció – a leszerelt napelemek várnak az újrafelhasználásra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás