A rovat kizárólagos támogatója

A világ legszegényebb országai szenvednek az ukrán gabonaexport ellehetetlenítése miatt. Orosz hadihajók ugyanis megakadályozzák az ukrán gabonaszállító hajók kifutását – közölte az amerikai külügyminiszterhelyettes az ENSZ-ben tartott beszédében. Emiatt az árak a magasba szöktek az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

“Vlagyimir Putyin kezdte ezt a háborút” – mondta Wendy Sherman. “Ő teremtette a globális élelmiszerválságot. Ő az, aki ennek véget tud vetni.”

A Világélelmezési Program szakértői szerint már egyébként is létezett élelmiszerválság, de az ukrajnai háború emelte annak szintjét elviselhetetlenre.
“Az üzemanyagárak, az élelmiszerárak és a szállítási költségek miatt már egyébként is gyerekek és családok millióinak csökkentettük a fejadagját világszerte” – mondta David Beasley, a Világélelmezési Program igazgatója. ” Az olyan országokban, mint például Jemen nem rég feleztük el nyolcmillió ember élelmiszeradagját. Most pedig úgy néz ki, nullára kell majd csökkenteni azt. Nigerben, Maliban, Csádban, sorolhatnám még…”

Az euronews által idézett igazgató szerint a háborúnak olyan globális hatása lesz, amely túlmutat bármin, amit a második világháború óta tapasztalt a világ. Egyben arra figyelmeztetett, hogy az éhezés menekülthullámot indíthat, amely a fejlett országokra is hatással lesz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás