Hirdetés

A biológiai sokféleség nemzetközi napja vagy a biodiverzitás védelmének világnapja minden év május 22-én olyan világnap, amely az élővilág sokféleségére (biodiverzitás), illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét. A választás azért esett május 22-ére, mert 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának (UNEP) Nairobiban tartott konferenciáján. Az egyezmény „azt a célt tűzte ki, hogy 2010-re világszinten jelentősen mérsékelni kell a biológiai sokféleség csökkenésének jelenlegi ütemét. A 2010-re vonatkozó célkitűzést később a Fenntartható Fejlődés Világcsúcs is elfogadta.”

E jeles nap kapcsán adott ki ma sajtóközleményt az  LMP:

“A biológiai sokféleség csökkenésének megállítása nem csupán természetvédelmi ügy, hanem komoly gazdasági érdek és az egészséges környezet lehetőségének a záloga. Ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy azonnali hatállyal fejezze be a természeti értékeink elleni ámokfutását és ne késlekedjen a Nemzeti Biológiai Sokféleségről szóló stratégia elkészítésével, illetve fordítson figyelmet természetes erdőterületeink védelmére, növelésére, vizes élőhelyeink helyreállítására.

Őszre tervezi a kormány,  hogy benyújtsa az Országgyűlésnek a Nemzeti Biológiai sokféleségről szóló stratégiát, ami 2030-ig határozná meg a legfontosabb célokat és feladatokat a biológiai sokféleség megőrzése érdekében az EU biodiv stratégiájával összhangban. Az LMP sürgeti, hogy már most, a tavaszi időszakban nyújtsák be, mert a biológiai sokféleség hazánkban is drasztikusan csökken.

Az EU a természeti sokféleség megőrzése érdekében szigorúbb elvárásokat támaszt az erdők, különös tekintettel az öreg erdők megóvása céljából. Ennek érdekében az LMP beadta erdővédelmi határozati javaslatát, melynek célja a végveszélyben lévő erdők megmentése és más, őshonos erdők természetes állapotának fenntartása. A kormánypárti többség már a szakbizottságban leszavazta a határozatot, aminek értelmében a Parlamentnek fel kellett volna szólítania a kormányt, hogy tiltsa meg a tarvágást az ilyen erdőkben, és a nem védett erdőkben is korlátozni kellene a vágásos üzemmódot. Ideje felfognia a kormánynak, hogy tendenciózus környezetrombolásuk kihat a jövő generációk életminőségére.

A nagyüzemi mezőgazdaság és az agrártámogatási rendszer radikális átalakítására is szükség van, a biológiai sokféleség megőrzését, az alkalmazkodást a klímaváltozáshoz, a vegyszermentes egészséges élelmiszertermelést tekintve prioritásnak.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás