Hirdetés
greenfo/MTI

A turisták egyre több szelfit készítenek Amazónia jellegzetes állataival, a nagy érdeklődés miatt kegyetlenül bánnak az állatokkal az utazásszervezők – hívta fel a figyelmet a jelenségre a World Animal Protection állatvédő szervezet.

A szervezet a jelentésében azt írja, 2014 óta 292 százalékkal emelkedett a vadállatos szelfik száma az Instagramon az egész világon, ezek 40 százalékán az ember "helytelenül viselkedik az állattal". A jelentés szerint az állatokat foglyul ejtik, gyakran verik is a turistákat kiszolgáló üzletágban dolgozók.

"A színfalak mögött gyakran addig verik a foglyul ejtett vadakat, amíg nem engedelmeskednek, kicsi korukban elszakítják őket az anyjuktól és titokban mocskos, zsúfolt ketrecekben tartják. Rendszeresen csalétekkel etetik őket, ami hosszú távon károsan befolyásolja a viselkedésüket és az életmódjukat" – írja a szervezet.

Sörényes hangyász szelfi

A brazíliai Manaus városában például 18 utazásszervező cég közölte, hogy amazóniai ajánlataik 94 százaléka tartalmazza az állatokkal fényképezkedést. A szelfik leggyakoribb állati szereplői az amazonasi folyamidelfin, a háromujjú lajhár, a kajmánfélék, a zöld anakonda, sörényes hangyász, és a mókusmajom. "Jó okunk van azt hinni, hogy a szelfi céljára használt háromujjú lajhárok fél évnél tovább nem élik túl ezt a bánásmódot" – olvasható a jelentésben.

Roberto Cabral, az Ibama brazil környezetvédelmi intézet koordinátora az AFP-nek elmondta, hogy szelfi céljára állatokat fogva tartani tilos. Bár a probléma az illegális állatkereskedelemhez képest minimális, arra kérte a turistákat, ne kövessék ezt a divatot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás