Hirdetés
Forrás: atv.hu

„Energiabiztonságunk és szuverenitásunk elleni támadás” – kemény reakció a külügytől az újabb szankciós csomag kapcsán. Az Orbán kormány görcsösen ragaszkodik Paks2-höz, minden idők legnagyobb orosz-NER mutyijához. Az ATV Híradó riportja.

Elkezdődött a kilencedik uniós szankciós csomag kidolgozása, melyben megtiltanák az Oroszországgal való együttműködést a nukleáris energia területén.
Ungár Péter szerint már az új intézkedések kidolgozása előtt sem kedvezett a helyzet a Paks2 beruházásnak.
Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója viszont azt hangsúlyozta, hogy 30 százalékkal emelkedett a gáz tőzsdei ára pusztán amiatt, hogy Brüsszelben elkezdték előkészíteni az új csomagot.

Világossá tettem, hogy Magyarország nem fog semmilyen nukleáris energiát érintő szankciót támogatni – Szijjártó Péter ezt még október közepén mondta, a Luxemburgban tartott uniós külügyminiszterek tanácsa után. Azóta kiderült: elkezdődött az Európai Bizottságban a kilencedik szankciós csomag kidolgozása, amely egyebek közt megtiltaná az orosz együttműködést a nukleáris energia területén. Ez ellehetetlenítené a Paks2 beruházást.

Szent-Iványi István szerint mindebből látszik, az EU elszántan küzd azért, hogy Oroszországot tárgyalóasztalhoz kényszerítse. Az ellenzék korábbi külpolitikai kabinetvezetője ugyanakkor úgy látja, a javaslatot biztos, hogy nem terjesztik majd be az összes tervezett elemre, különösen nem a nukleáris energiára.

„Csehországtól kezdve Finnországon át több olyan ország van, amelyik jelenleg már üzemeltet orosz technológiával működő nukleáris erőműveket. Ezekben a fűtőanyag-szállítás elakadásával hatalmas áramkimaradás következne be, tehát én ezt nem tartom valószínűnek” – nyilatkozta híradónknak a külpolitikai szakértő.

Hasonlóan látja a helyzetet Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője is. „Itt, ami talán az egyik legérdekesebb, az az, hogy a nukleáris energiára hogy fog vonatkozni ez a szankciós csomag. Valószínűleg Paks1-et nem fogja érinteni, de azért – hogy nagyon méltányosan és józanul fogalmazzak -, a nemzetközi környezet nem kedvez annak, hogy Paks2 a jelenlegi feltételek mellett megépüljön” – vélekedett az ellenzéki politikus.

Jávor Benedek szerint a kormány mindent arra tett fel, hogy ameddig csak lehet, kihúzza magát a közös európai szankciórendszer alól. Ez azonban úgy véli: kockázatos stratégia, amely veszélyezteti a magyar energiabiztonságot. „Adott esetben egy olyan helyzet állhat elő, amikor Európa végül nem vár tovább, nem hagy további kiskaput Magyarország számára, érvényesíteni fogja az energetikai szankciókat is, mivel a többi európai ország meg tudja oldani az Oroszországtól való energetikai függetlenséget, Magyarország viszont lehetetlen helyzetbe fog kerülni” – fogalmazott a volt EP-képviselő.

Közben Hollik István az energiahordozók drágulásáért Brüsszelt tette felelőssé. „Csupán az a hír, hogy Brüsszelben készítik elő a kilencedik szankciós csomagot, 30 százalékkal emelte meg a gáz tőzsdei árát az elmúlt napokban” – mutatott rá a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Az ATV Híradó levélben kereste meg a Külügyminisztériumot. Egyebek közt azt szerették volna megtudni, mit gondolnak arról, hogy a csomag részeként megtiltanák az orosz együttműködést a nukleáris energia területén. Válaszukban azt írták:

„Magyarország nem támogat semmit, ami közvetve vagy közvetlenül veszélyeztetné a Paks II. építését. A paksi atomerőmű két új blokkjának építése a hosszú távú magyar energiaellátás biztonság egyik legfontosabb biztosítéka ezért energiabiztonságunk és szuverenitásunk elleni támadásnak tekintünk minden kísérletet a beruházás késleltetésére vonatkozólag.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás