Hirdetés

“Az erőmű „vagy orosz föld lesz, vagy felperzselt sivatag”- nyilatkozta Valerij Vasziljev vezérőrnagy, a zaporizzsjai atomerőműben állomásozó orosz csapatok parancsnoka.

A vezérőrnagy az Energoatom ukrán állami atomenergetikai ügynökség által közzétett Telegram-üzenet szerint azt mondta, hogy Oroszország aláaknázta a zaporizzsjai atomerőművet. Hozzátette, az erőmű „vagy orosz föld lesz, vagy felperzselt sivatag”, közölte a Newsweek.
“Ezt nem titkoljuk az ellenség elől. Figyelmeztettük őket” – mondta Vasziljev a poszt szerint.

Az ellenség tudja, hogy az erőmű vagy orosz lesz, vagy senkié. Felkészültünk a következményekre, a legkeményebb parancsokat is becsülettel teljesítjük, nincs más lehetőségünk.  A fenyegetéseket ukrán tisztviselők – köztük Andrij Juszov, az ukrán védelmi minisztérium sajtószóvivője – is megerősítették.

Európa legnagyobb nukleáris létesítményének bombázását Volodimir Zelenszkij ukrán elnök “orosz nukleáris terrornak” minősítette. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Gross is határozottan reagált.  Grossi a NAÜ más tisztviselőivel együtt azonnali hozzáférést kért a helyszínre, hogy felmérjék a keletkezett károkat.

Rendkívül aggaszt az Európa legnagyobb atomerőművét ért támadás, amely kiemeli egy nukleáris katasztrófa nagyon is valós kockázatát- mondta Grossi egy nyilatkozatban.

Nem ezek az első nukleáris alapú fenyegetések, amelyek a konfliktus során orosz tisztviselőktől érkeztek, függetlenül attól, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbbi nyilatkozata szerint egy nukleáris háborúnak nem lehetne győztese.

Nyitókép: zaporizzsja atomerőmű orosz katonával fotó: Andrey Borouduln / AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás