Hirdetés
greenfo/mti

Főként ázsiai piacokra kerül a gemenci erdőben összegyűjtött hullott agancs, amelyet a Távol-Keleten elsősorban ajzószerként használnak; a gemenci agancsokból először rendezett bemutatót ma a Gemenc Zrt. a szekszárdi erdészethez tartozó keselyűsi vadászháznál.

A szemlére közel háromszáz, az erdő- és vadgazdálkodási társaság gemenci, béda-karapancsai, lenes-karaszi és hajósi vadászterületén gyűjtött agancsot helyeztek ki; a gímbikák február és április közötti időszakban elhullajtott trófeái között a legnagyobb súlyú 10 kilogrammos trófeának megfelelő agancspár volt.

Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vadászati osztályvezetője elmondta: az ártéri vadászterületről az összes hullott agancs 40, míg a többi részről becslés szerint 15-20 százalékát mutatták be a szemlén. A legszebb, különleges agancsokat az erdőgazdaság gyűjteményében helyezik el, a jellegtelenebb darabokat Németországban értékesítik; innen az agancsok zöme Ázsiába kerül, ahol porítva ajzószer gyanánt forgalmazzák, de készítenek belőlük dísztárgyakat, bútorokat, gombokat is. A hullott agancs értéke 2000-2200 forint kilogrammonként, töredéke annak, amit a trófeáért bika elejtésekor fizetnek a vadászok – egy 10 kilogrammos trófea ára ilyenkor 3 és 5 millió forint között van.

A hullott agancsok szemléje a vadászok számára átfogó képet ad a gemenci gímszarvasállományról – tette hozzá a szakember. A trófeákból meg tudják állapítani a gímbikák hozzávetőleges korát, és azt, hogy egy-egy példány golyóérett állapotban van-e. A szemlén elsősorban középkorosztályú bikák agancsait állították ki.

A Gemencben az állomány 1989-es csökkentése után először 2001-ben kerültek ismét terítékre értékes trófeák; azóta 2006 kivételével minden évben ejtenek el értékes trófeát viselő egyedet. A Gemenc Zrt. 56 ezer hektáros vadászterületén becslések szerint 3000-3500 gímszarvas él, az állomány egyötödét teszik ki a bikák, közülük évente 165-170 egyedet lőnek ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás