A rovat kizárólagos támogatója

Az Év Fája címet idén lelkes küzdelem után Bátaszék legöregebb fája, egy molyhos tölgy nyerte, 6424 szavazattal. A Hős Fa címet a körbeépített győri gesztenyefa kapta, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a hédervári Árpád-tölgy nyerte el.

6 hetes online szavazás nyomán Bátaszék 300-400 évesre becsült molyhos tölgye lett az Év Fája 2015 díj nyertese. Az Ökotárs Alapítvány által 2010 óta meghirdetett versenybe bármely közösség nevezheti az általa kedvesnek vélt, érdekes történettel rendelkező fát. Az idei 60 jelölésből a szakmai zsűri választott ki 15 döntőst, közülük pedig a közönség szavazata döntött.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. Az Év Fája, a Hős Fa és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa mellett idén is minden döntőbe jutott fa kapott ajándékot a díjkiosztón.

A fákra összesen 21 532 szavazat érkezett az online szavazás keretében.

A győztes bátaszéki tölgy hosszú élete során a település oltalmazójává vált, és egy érdekes hagyomány is kapcsolódik hozzá: minden év május 25-én borral öntözik törzsét, hogy a következő év bő szőlőtermést hozzon.

 

bátaszék1

Bátaszéki molyhos tölgy ősszel

A Hős Fa címet kiérdemlő körbeépített győri gesztenyefa az ember és természet harmonikus együttélésének jelképe. Lőrincz József Ybl-díjas építész ugyanis úgy tervezte a fa körül álló művelődési házat, hogy a fát ne kelljen kivágni miatta. Az épületet azonban most le akarják bontani, s ez valószínűleg a fa életét is veszélyezteti. Az Ökotárs zsűrije a győriek széleskörű összefogását díjazta mellyel a fa és a művelődési ház megmaradásáért küzdenek. Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat.
 

fa_győr

A körbeépített győri vadgesztenyefa

Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a döntősök többek közt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba. A hazai győztes részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen eddig kétszer nyert magyar fa, két alkalommal pedig második helyezést értünk el.

 

hédervári

Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa  a hédervári Árpád-tölgy

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:
1. Bátaszék legöregebb fája, a település büszkesége, az öreg tölgy – 6424 szavazat
2. Balkányi mamutfenyő – másfél évszázad tanúja – 6147 szavazat
3. A Mesefa – 1675 szavazat
4. A körbeépített győri vadgesztenyefa – 1358 szavazat
5. Marosi Matuzsálem – 1357 szavazat
6. A hédervári Árpád-tölgy – 870 szavazat
7. Nyergesi Vadkörtefa – 832 szavazat
8. Komlói öreg tölgy – 689 szavazat
9. A somogysárdi Ginkgo Biloba – 492 szavazat
10. Kóspallagi Tűzoltófa – 418 szavazat
11. Az Év Fája egy óvodában – 304 szavazat
12. A kápolnai három hársak – 295 szavazat
13. Az óriás makkfa – 259 szavazat
14. Védett Keleti platánfa – 258 szavazat
15. Igaz történet egy óriás fehér fűz kegyeleti jelkép szerepéről – 154 szavazat

Fotók a döntős fákról az http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalról letölthetők

Az Év Fája verseny a facebookon

A verseny magyarországi partnerei az Országos Erdészeti Egyesület, a Varga-Erdőmester Kft., a Szabad Föld, a Kenderkóc webáruház, az Ecolounge és a Civil Rádió. A versenyt az Európai Unió támogatja. Tudta-e? Az Országos Erdészeti Egyesület már 1996-ban elindította az ugyanilyen néven futó Év Fája mozgalmat. Az Év Fája mozgalom nem egy konkrét fát, hanem egy-egy kevésbé ismert hazai fafajt ismertet meg a nagyközönséggel és az erdészeti szakmával. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskolai programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak a választott fafajjal. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fáival kapcsolatban. 2015-ben az év fafaja a a mitológia égi isteneinek szent fája a kocsányos tölgy.  Az Év Fája verseny lebonyolításához az Országos Erdészeti Egyesület 2012-ben csatlakozott.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás