Ünnepélyes keretek között alakult meg Párizsban egy környezetbarát gazdálkodást ösztönző kezdeményezés, az úgynevezett „Organic Cities Network Europe“, melynek alapító tagjai között Bécs is szerepel. A megállapodást aláíró nagyvárosok célja a városi polgárok életminőségének javítása a regionális biogazdálkodásból származó termékek segítségével.
2018 januárjában írták alá a biogazdálkodást támogató együttműködés alapító okiratát Párizsban. Az úgynevezett "Organic Cities Network Europe" szervezet alapító tagjai közé olyan európai nagyvárosok tartoznak, mint például Párizs, Piemont és környéke, Milánó, Nürnberg, Poreč vagy Bécs. Az együttműködési tervezet létrehozása során példaként az osztrák főváros ökogazdaság-politikája szolgált, ahol a környezetbarát termeléssel előállított élelmiszerek felvásárlásával Bécs városa már több mint húsz éve segíti a helyi bioüzemeket.
Bécsben mindösszesen 1.000 hektárnyi területen termelnek elsőosztályú, bio minősítéssel ellátott burgonyát, gabonaféléket, kukoricát, borszőlőt és zöldségeket. Az Európában is elismert bécsi öko-gazdálkodás stratégiájának sikere a bécsi önkormányzat MA 49 erdő- és mezőgazdalkodási ügyosztályának és az ökológiai kutatásokat végző „Bio Forschung Austria” együttműködésének köszönhető. Az intézet elmúlt húsz évben végzett kutatásai elsősorban a talajtermékenység vizsgálatát és elemzését ölelték fel, melynek révén széles körben terjedt el például a biokomposzt használata.
„Számomra is nagyon fontos, hogy a bécsi lakosok regionális, bio és egészséges élelmiszerekhez jussanak. Az élelmiszer-ellátásban a legjobbak vagyunk: a bioélelmiszerek aránya az óvodákban 50%, a kórházakban pedig 30%“ – kommentálta az alapító okirat aláírását Josef Taucher, a bécsi közgyűlés tagja.
A biogazdálkodást serkentő együttműködésben résztvevő nagyvárosok célja a lakók elsőosztályú, hazai ökogazdálkodásból származó gyümölcsökkel, zöldségekkel, illetve textil- és építőanyagokkal való ellátása. A közös megállapodás szerint a partnervárosok arra törekednek, hogy a regionális és helyi élelmiszeráruházláncok polcain még több bioélelmiszer legyen megtalálható, ezáltal is növelve az bioáruk versenyképességét az európai piacon.
További célkitűzésként a környezetbarát termelési szektor bővítése és az új munkahelyek megteremtése az ágazatban, valamint az öko és méltányos kereskedelemből (fair trade) származó termékek, mint például kozmetikumok és textíliák előállításának támogatása szerepel.