A rovat kizárólagos támogatója

Hamarosan vételi ajánlatot tehet a német Bayer az amerikai Monsantóra, értesült a Bloomberg. Ha ezt az üzletet megkötik, a világ legnagyobb vegyipari konszernje jön létre. A hírekre a Monstano részvényei csütörtökön 18 százalékos ugrással az egekbe szöktek.

A német cég tanácsadók javaslatára dönthetett úgy, megpróbálja bekebelezni egyik legnagyobb versenytársát, amelyet 40 milliárd dollár értékűre saccolnak. A Bayer még nála is nagyobb behemót, 96 milliárd dollárra becslik a piaci értékét. A lap forrásai szerint az üzlet még nem biztos, egyelőre sem a leverkuseni székhelyű cég, sem a Monsanto vezetősége nem volt hajlandó nyilatkozni róla.

Az összeolvadásra azért is lehet komoly esély, mert a vegyiparban az utóbbi időben több hasonló, gigavállalatokat létrehozó tranzakció történt, például a kínai nemzeti vegyipari vállalat februárban megvette a svájci Sygentát 43 milliárd dollárért. Ha a Monsanto és a Bayer versenyben akarnak maradni, akkor könnyen lehet, hogy jobban járnak, ha egyesülnek. Ha sikerülne megállapodni, az akár komoly változást hozhatna a mezőgazdaságban használatos vegyszerek piacán, mivel egy kézbe kerülne egy sor jelentős növényvédőszer, például a Monsanto Roundupjának és a Bayer-féle Sivantónak a gyártása.

A Monsantónak azért is megérheti az alku, mert ezzel kiszélesedhetne a jelenleg szinte teljesen mezőgazdaságra utalt portfóliója.

A mezőgazdaságra utalt vállalkozásoknak kifejezetten nagy bevételingadozásokkal kell számolniuk, a termények dinamikus árváltozásai ugyanis minden más mezőgazdaságban használt termék árát is magukkal húzzák a traktoroktól a gyomirtókig. Ezt meg is érezte a Monsanto mostanában, mivel a szója és a kukorica árcsökkenése miatt megcsappant a kereslet a vegyszereik iránt, és februárjukat 13 százalékos gyengüléssel zárták a tavalyi év azonos időszakához képest.
A Bayer részéről a tárgyalások már az új vezetés akcióba lendülését jelezhetik. Werner Baumann ebben a hónapban vette át a 152 éves cég kormányát Marijn Dekkerstől, aki 2010 óta vezette a céget, és működése alatt a Bayer értéke közel megduplázódott- írta az index.hu.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás