A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: napi.hu

Sokan szembesülhetnek azzal, hogy kedvenc termékeiket nem találják a drogériákban vagy a nagyobb áruházláncokban. Ez igaz minden európai boltra, mivel a butilfenil-metilpropionál nevű szintetikus anyagot tartalmazó termékeket március 1-től tilos értékesíteni Európában és az Egyesült Királyságban is.

Egy új uniós törvény kimondja, hogy a “butilfenil-metilpropionál” vagy más néven “Lilial” szintetikus anyagot tartalmazó termékeket tilos forgalmazni, ezért minden kis-és nagyáruháznak el kellett távolítani több közkedvelt terméket is.  Az illatanyag – amely a gyöngyvirág és a liliom illatához hasonlítható- ugyanis számos parfümben, kozmetikai- és higiéniai termékben is megtalálható, mint például dezodorok, hajlakk, vagy öblítő.

Mivel mindkét erős illatú virág illatát rendkívül nehéz desztillációval vagy oldószerrel kivonni, ezért a tudósok megpróbáltak olyan szintetikus molekulát kifejleszteni, amelyek “utánozzák” ezeket a népszerű illatokat. Ennek eredménye a hidroxicitronellál nevű vegyület, amelyet a 20. század elején szabadalmaztattak. Tudósok egy másik csoportja azonban más lehetőségek után kutatva végül 1946-ban létrehozták a Lilial nevű molekulát – olvasható a magyarázat a Lush.com oldalán.

Mintegy 25 másik illatanyaggal együtt a butilfenil-metilpropionált az EU és más globális testületek egyébként már korábban allergénnek minősítették. Ez azt jelentette, hogy a tilalom előtt a kozmetikumokban való felhasználását korlátozták, és a termék összetevőinek listáján fel kellett tüntetni, ha az meghalad egy bizonyos határértéket.

2019 májusában a Fogyasztók Biztonságával Foglalkozó Tudományos Bizottság (SCCS) arra a következtetésre jutott, hogy a Lilial nem tekinthető biztonságosnak a kozmetikumokban való felhasználás szempontjából.

Ha több olyan terméket használnak a vásárlók, amelyek ezt az anyagot külön-külön tartalmazzák, az növelheti az esélyét a bőrallergia és a szaporítószervek mérgezésében is. Ezért az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) a molekulát CMR (rákkeltő, mutagén vagy reprodukciót károsító) anyagnak minősítette. A butilfenil-metilpropionált ezért 2022. március 1-től betiltották a kozmetikumokban-írta a napi.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás