Hirdetés

Tovább hányódik a földjeitől „megszabadított” Kishantosi Vidékfejlesztési Központ az igazságszolgáltatás útvesztőjében. Ma két olyan pert is tárgyalt a Pesti Központi Kerületi Bíróság, amelyek a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtal kapcsolatosak. A biogazdaság vezetője szerint nemcsak őket, hanem az államot is komoly kár érte azzal, hogy vegyszerekkel szórták be egykori földjeiket, amelyeket az állam aztán áruba bocsátott.

Az egyik per tétje az a 20 millió forint értékű mezei leltár volt, amellyel a Nemzeti Földalap három éve tartozik a biogazdaságnak, de az ügyet ma elnapolták. A másik perben az egykor virágzó mintagazdaság az NFA földbérleti pályázatainak jogszerűségét támadta. A gazdaság arra alapozta keresetét, hogy előzőleg a Fővárosi Törvényszék érvénytelennek találta az NFA és a Mező Vidék Bt. között kötött földhaszonbérleti szerződést. Szerény vigasz, hogy ezzel a 452 hektárt elvesztő kishantosiak nem kaphatták vissza korábban bérelt földjeiket, megtámadták viszont a többi földbérleti szerződést – olvasható a Nol.hu-n. A bíró azonban elutasította a keresetet, mert a bíróság nem tartotta megalapozottnak Kishantos azon érvelését, hogy a pályázatokat nem a birtokpolitikai irányelvek szellemében írták ki.

Ez az ítélet homlokegyenest mást mondott ki, mint a konkrét szerződés semmisségét kimondó tavalyi határozat.

A bíró az ítélethozatal előtt megkérdezte a kishantosi gazdaság vezetőjét, lenne-e mondanivalója. Ács Sándorné azt válaszolta: lenne, de nem látja értelmét, az NFA érvelése szakmailag és jogilag is minden alapot nélkülöz. A tárgyalás után Ácsné úgy nyilatkozott: az a tapasztalatuk, hogy mazsolázni lehet a törvényekből, mindig csak az lehet belőlük érvényes, ami a hatalmat szolgálja. A kérdés még nem dőlt el, fellebbeznek, és ha nyernek, az eredeti állapotot kellene visszaállítani. Ez azonban nehéz lenne, mert az egykori biogazdasági földeket teleszórták vegyszerekkel, és az állam pedig áruba bocsátotta azokat.

A lenullázott biogazdaság kártérítési ügyekben is perli az államot. Ácsné szerint 117 millió forintos konkrét kár érte őket azzal, hogy a biogazdálkodással érintett földek visszaestek a vegyszeres kezelésbe, a magyar államot pedig becslése szerint félmilliárdos kár érte, úgy, hogy közben elveszett egy jelentős nemzetközi hírű intézmény, amely közcélokat szolgált. (nol.hu)


A mai bírósági ítélettel kapcsolatban a Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája  az alábbi közleményt adta ki:

Újabb pert nyert az NFA a Kishantosi Kft. ellen

Újból a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) győzelmével zárult Ács Sándorné és a Kishantosi Kft. által a Magyar Állam, illetve az NFA ellen indított per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megismételt eljárásban. A perrel érintett kishantosi területekkel kapcsolatosan bebizonyosodott, hogy a lefolytatott haszonbérleti pályázatok jogszerűek voltak. A Kishantosi Kft.-nek az érintett területeken földhasználati jogosultsága nincs, a pályázatokon nyertes helyi gazdák pedig szabályosan és jogosan szereztek haszonbérleti jogot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás