Hirdetés
Sajat kutatas

A Biatorbágyon épülő focipályához nem kellett sem építési, sem fakivágási engedély, miközben elhordták a domb oldalát. A környéken lakók nem örülnek, hogy nemsokára focimeccset hallgathatnak a madárcsicsergés helyett, és félnek, hogy a műfüves focipályáról származó mikroműanyag beszennyezheti a környéken található Madár-forrást. A polgármester rendelkezésre bocsájtotta a környezetvédelmi szakvéleményt, ami már a dózerolás után készült el.

A dokumentum szerint a legnagyobb kockázatot a műfüves pályára szórt apró gumigranulátumok jelenthetik. Az Átlátszó azt is megtudta, hogy ez a veszély csupán „esztétikai jellegű, mert ez az anyag sem biológiai úton, sem geokémiai úton nem bomlik el”. A szakvélemény szerint ex lege védettek a források, de a védetté nyilvánítást kezdeményezni kell, ami eddig nem történt meg.

A Madár-forrás Biatorbágy iharosi városrészén található, kedvelt kiindulópontja a kirándulóknak. A természet nyugalmát a szomszédos telken épülő focipálya készül megbolygatni. 2020 szeptemberében elkezdődött a kivitelezés, ami során eddig megtörtént a tereprendezés, és lekövezték a műfüves pálya területét. A buldózerek mára elbontották a domb oldalát, kivágták az útban lévő cserjéket és fákat. A drónfelvételeken látszik, hogy a pálya egy része korábban rét volt, a többi részén pedig fák álltak.

Miért kell a harmadik focipálya Biatorbágyra?
A rövid válasz: mert szabálytalanul épült a sportegyesület előző pályája. A városban jelenleg két focipálya működik, az előző pályát azonban szabálytalanul fejlesztették többpályás sportcentrummá. Az előírt 70 százalék helyett mindössze 12,5 százalék zöldfelület maradt a területen – számolt be a Szövetség Biatorbágyért a honlapján.

A foci mindenek felett! A jó magyar panamás sztori részleteit az Átlátszó oknyomozta ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás