Hirdetés

Szeptember 1-től érvénybe lép az egyszer használatos műanyag szatyrok üzleti célú használatát tiltó szabályozás Brüsszelben és a brüsszeli régióban – közölte a La Libre Belgique belga napilap.

A tájékoztatás szerint a szabályozás minden fajta kereskedelmi egységre, még a piacokra is kiterjed az eladásra kínált áru minőségétől és természetétől függetlenül. A tilalom azonban csak a pénztáraknál kapható bevásárló szatyrokra vonatkozik, az ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolásaként kínált zacskókra nem. Az előírás holnapi bevezetésétől számított három hónapos türelmi időt követően megbírságolhatják azokat a kereskedőket, akik a pénztáruknál eldobható, vagy egyszer használatos műanyag zacskót kínálnak.

A legfeljebb húsz percig használt műanyag áruházi szatyrokat természetes alapú, burgonya-, vagy kukoricakeményítő felhasználásával előállított tasakokkal váltják fel.

Az egyszer használatos, hártyavékony szatyrok lebomlási ideje mintegy 400 év, a biológiailag lebomló anyagokból készült modern zacskóknak legfeljebb néhány hét, vagy hónap alatt nyoma vész. Vallóniában, Belgium francia ajkú régiójában december elején vezettek be tilalmi intézkedést a nejlonzacskó használatára vonatkozóan. A belga intézkedés az uniós tagállamok számára előírt európai irányelv megvalósítása, amely a csomagolóanyagok használatának csökkentését írja elő. (MTI)


Az 50 mikronnál vékonyabb szatyrokat az emberek szinte sosem használják egynél többször, és rögtön a szemétbe kerülnek. Ezeknek a műanyag zacskóknak a lebomlási ideje mintegy 400 év, ellenben a biológiailag lebomló anyagokból készült modern zacskók esetében legfeljebb néhány hétről, vagy hónapról beszélhetünk. Hogy mennyi zacskóról van szó, azt nehéz megbecsülni, több felmérés is született már a témában: Az Európai Bizottság szerint 2010-ben csak az EU területén 8 milliárd ilyen zacskó került a szemétbe. Egy másik felmérés szerint fejenként évente átlagosan 198 nejlonzacskó fogy, melynek 90 százaléka az 50 mikronnál vékonyabb típusba sorolható. Az Euroactive 2015-ös adata szerint Európában évente 100 milliárd műanyag zacskó kerül piacra. Az Earth Policy Institute kimutatásából pedig az derül ki, hogy világszerte éves szinten 1 milliárd műanyag zacskót gyártanak, és 2 millió műanyag zacskót vásárolnak meg percenként. A műanyag zacskók komoly környezeti terhelést jelentenek, a környezetbe kerülvén szennyezik a talajt, valamint a tengereket és óceánokat. (ecolounge)


4 év börtön egy nejlonzacskóért?

4 év börtön egy nejlonzacskóért?

A világ egyik legszigorúbb nejlonzacskós szabályozása szerint a zacskók árusítása, gyártása és használata is 38 ezer dolláros bírsággal, vagy akár 4 év börtönnel büntethető Kenyában.

A Kenyában tegnap életbe lépett intézkedés a kormány szerint várhatóan jelentősen csökkenti a környezetszennyezést, miközben a tiltás a gyártók szerint 80 ezer munkahelyet veszélyeztet, ám a kenyai bíróság négy napja elutasította az intézkedés ellen benyújtott keresetet.

A tiltás nem előzmény nélküli, ugyanis több afrikai országban hoztak már hasonló törvényt, például 2013 óta Mauritániában pénzbüntetés és 1 év börtön, 2008 óta Ruandában és 2005 óta Eritreában is pénzbüntetés jár a nejlonzacskóért.

 

 

Műanyag szatyor stop a brit Tescókban

Műanyag szatyor stop a brit Tescókban

Hiába vetettek ki adót a környezetszennyező táskákra, így is évi 700 millió fogyott belőle évente. Mostantól egy sem kerül a boltokba.

Mától nem lehet kapni egyetlen nagy-britanniai Tesco pénztáránál sem műanyag bevásárlótáskát. A cég elsőként a brit áruházláncok közül úgy döntött: leállítja a műanyag kis szatyrok eladását, helyette 94 %-ban újrahasznosítható anyagokból készült táskákat fognak árulni. Ez ugyan kétszer annyiba fog kerülni, mint az eddig használt táskák, 5 helyett 10 pennybe, de ha valaki a sérült vagy elszakadt táskáját visszaviszi a boltba, ingyen kap helyette újat.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás