Hirdetés

Peren kívüli megállapodás szerint több mint 3400 milliárd forint (!) kártérítést ad a német vegyipari vállalat a rákkeltőnek tartott glifozáttartalmú szer károsultjainak.A Bayer több mint egyéves tárgyalásokat követően egyezségre jutott mintegy 95 ezer olyan amerikai polgárral, akik kártérítést követeltek a Roundup nevű, glifozátot tartalmazó gyomirtó rákkeltő hatása miatt. A német óriásvállalat 10,9 milliárd dollárnál is többet különített el a célra – azaz több mint 3,4 ezer milliárd forintot. A párját ritkítóan magas összegből 1,25 milliárd dollárt szánnak jövőbeli esetekre, ugyanis lehetnek még sokan, akiknek a szervezetében a gyomirtó hatására alakult ki non-Hodgkin limfóma.

Az egyezség elképesztően bonyolult jogi művelet végén jött létre, hiszen a több tízezer áldozatot 25 nagy ügyvédi iroda képviselte. Legalább 25 ezer olyan panaszos van azonban még, akik nem fogadták el az egyezséget, amelynek értelmében – a New York Times forrásai szerint – az egyes emberek 5 és 250 ezer dollár közötti összegre számíthatnak.

A Bayer tulajdonképpen csak megörökölte ezeket az ügyeket, amikor 2018-ban 63 milliárd dollárért (csaknem 19 ezer milliárd forintért) felvásárolta a Monsantót. Pár hónappal később mondták ki először bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó gyomirtó rákkeltő. A Monsanto ezt végig tagadta, és nem írta rá a termékre, hogy az milyen veszélyeket rejt magában.  A gyomirtóról (annak fő összetevőjéről, a glifozátról) régóta folyik a vita, hogy rákkeltő vagy sem. Az Egészségügyi Világszervezetet, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetét (FAO), az Európai Bizottság és az amerikai Környezetvédelmi Hivatal azon a konszenzusos állásponton van, hogy nincs bizonyíték a glifozát rákkeltő mivoltára, az amerikai Nemzetközi Rákkutató Intézet viszont arra jutott, hogy a gyomirtó szer növelheti egyes daganattípusok előfordulását.

A szert elővigyázatosságból egyre több helyen nem engedik használni. Németország tavaly úgy határozott, 2024-től tilos vele gyomot irtani az országban, előtte nem sokkal az osztrák parlament is megszavazta a glifozát teljes tiltását, és korábban 20 francia város polgármestere is hasonlóan rendelkezett. Az EU-ban 2022-ig még biztosan használható, de az Európai Parlamentben már felmerült, hogy ezután szívesen betiltanák. Magyarország az utóbbi időben a szer további alkalmazása mellett foglalt állást. A glifozáton kívül két másik vegyi anyaghoz kötődően is megállapodás született. A dicamba kapcsán 400 millió dollárt fizet ki a Bayer és további 820 millió dollárt elkülönít egy már évtizedek óta betiltott vegyianyag, a PCB kapcsán.  Via Népszava.


Darvas Béla ökotoxikológus prof. hírmagyarázata:

A Bayer – amely felvásárolta a Monsanto céget – mára 125 ezer felperessel áll szemben. Hosszú ideje a glyphosate hatóanyagú totális gyomirtót használó non-Hodgkin limfómás (NHL) betegek perlik a hajdani szabadalmast és amerikai gyártót/forgalmazót. A Kalifornia államban induló pereket első és második fokon is elveszítették a nemzetközi cég ügyvédjei. Ez persze fokozta a perlők számát, amit a szemben álló kitűnő ügyvédi irodák (arcnak ott találjuk Robert F. Kennedy, Jr. az 1968-ban terrorcselekmény áldozatává vált Robert Francis ’Bobby’ Kennedy fiát) szerveztek is. A glyphosate-per eddigi állomásai: 0. – Ezt a Monsanto indította, s a per még arról szólt, hogy a California EPA (Cal EPA) dönthet-e másként (az IARC 2015-ös álláspontjára helyezkedve), mint a szövetségi EPA (US EPA). A bíróság kimondta, hogy igen, hiszen a Cal EPA Kalifornia állam kormányzójának irányítása alá tartozik, és nem az US EPA beosztott szervezete. Ebben a perben a Monsanto súlyos presztízsveszteséget szenvedett (https://darvasbela.atlatszo.hu/…/roundup-saga-2-resz-ellen…/) és a Bayer tőzsdei részvényei zuhanóröpülésbe kezdtek (címkép), hiszen ítélethirdetéskor, már túl voltunk a Johnson-per elsőfokú és a Bayer-t elmarasztaló ítélethirdetésén; 1 – Dewayne ’Lee’ Johnson pere (2018 – első fokon 289 millió US dollár kártérítés és büntetés) – másodfokon a megítélt összeget 78 millióra csökkentették – https://darvasbela.atlatszo.hu/2018/09/02/24731/; 2. – Edwin Hardeman pere (2019 – első fokon 80 millió US$ kártérítés és büntetés). A Bayer részvényei tovább zuhannak (címkép) – https://darvasbela.atlatszo.hu/…/roundup-saga-3-resz-edwin…/; 3. Alva és Alberta Pilliod pere (2019 – első fokon 18 Alva + 37 Alberta millió US$ kártérítés, míg a büntetés mindkét esetben 1-1 milliárd US$ – https://darvasbela.atlatszo.hu/…/roundup-saga-4-resz-a-pil…/.
Meghökkentő számomra, hogy a magyar média mennyire nem adott hírt erről a rendkívül fontos és a kémiai biztonságukra jellemző eseménysorozatról (http://www.bdarvas.hu/publicisztika/kemiai_biztonsag/idn6080), vagy éppen – mint a pro-GMO szemléletű Molnár Csaba (Magyar Nemzet → Index – https://index.hu/…/egy_birosag_rakkeltonek_talalta_a_glifo…/) és sajtómunkás társa Mark Lynas nyomán Bede Márton (https://darvasbela.atlatszo.hu/…/a-nagy-precizios-buli-10-…/) kétségbe vonta a bíróságok ítéleteit – pedig igyekeztem segíteni a dilettáns újságírókon a tények értékelésében és megértésében (https://www.facebook.com/…/a.13705417763…/2765314636895191/…). Hozzátartozik ehhez, hogy a harmadik Orbán-kormány (Fazekas Sándor a miniszter és ügyintézői; a később a tárcától a nemzetközi gyártók/forgalmazók szövetségéhez – HUCPA – átigazolt Szalkai Gábor; és a NÉBIH hangadói Tőkés Gábor és Jordán László) a glyphosate további használata mellett álltak ki az EU glyphosate-tárgyalásai során. Hazánkban a glyphosate-forgalmazás szálai az Agro-Chemie Kft.-hez vezetnek, ami már a KITE Zrt. tulajdona, ha úgy jobban tetszik, akkor annak leányvállalata. Ez utóbbi viszont Csányi Sándor birodalmának része, s a focikedvelő bankár éppen most lesz majd a hazai mezőgazdasági/erdészeti oktatást és kutatást irányító kuratórium vezetője (https://darvasbela.atlatszo.hu/…/mega-agraregyetem-a-varos…/).
Az Agro-Chemie Kft. a szabad-forgalmazású (!) Fozát 480 gyomirtó forgalmazója (http://www.agrochemie.hu/termekeink/gyomirto-szerek – a növényvédőszer-adatbázis szerint 2020. július 15-én jár le az alapengedélye), vagyis tisztelettel figyelmébe ajánlom Csányi úrnak, hogy a hatásáért és következményekért a készítményt jegyző cég jogilag is felelős. Ez a készítmény IPA-só, és újratervezetten már nem tartalmaz POEA formázó anyagot, ami egyesek szerint kulcsszerepet játszik a történetben (https://www.intechopen.com/…/he…/forty-years-with-glyphosatehttps://www.frontiersin.org/articles/…/fenvs.2018.00078/full). Míg az első angol nyelvű könyvrészletünket 4500 körül – a Johnson-per szakanyagainak egyike volt –, addig utóbbi angol nyelvű cikkünket 13 ezernél többen töltötték le a világban, csak a magyar mezőgazdasági (és környezetvédelmi) tárca tett úgy, mintha erre a nemzetközi tudásra süket és vak lenne. Pedig a kedvükért ismeretterjesztő cikkben magyarul is, és ’lassan’ leírtuk (http://www.bdarvas.hu/tudomany/okotoxikologia/idn6097).
A tárca ’kitűnő’ támogatásra talált a glifódoktor néven elhíresült hajdani kakasszéki ’biogazdában’ (http://www.bdarvas.hu/publicisztika/kemiai_biztonsag/idn6094), aki saját közlése szerint maga is rosszindulatú betegségben szenved. Ő mezőgazdasági és toxikológiai szakképzettség nélkül grafikus/informatikus oklevéllel a glyphosate hazai hallhatatlanságának egyik önjelölt prófétája (http://www.bdarvas.hu/publicisztika/kemiai_biztonsag/idn6105). Ahogy a történetből látszik a jogász Feldman Zsolt államtitkár meg is ette a történetét (http://www.bdarvas.hu/publicisztika/kemiai_biztonsag/idn6102) és Gyuricza Csaba (https://darvasbela.atlatszo.hu/…/11/21/a-fenntarthato-gagyi/) is gond nélkül átadta neki a 2017-es év agrárembere közönségdíját (Miért is?), jelentsen is ez bármit (https://www.es.hu/…/2018…/darvas-bela/a-kurzus-versenye.html). Ja, kellő szaktudás nélkül minden hihető? Ő lehet majd egyébként – lehet hozzá tapsolni – az új SzIE rektora, a közeljövő agrárképzésének és -kutatásnak a meghatározója, illetve ennek az átszellemült arca.
PC: „Now Bayer is moving to put those troubles behind it, agreeing to pay more than $10 billion to settle tens of thousands of claims while continuing to sell the product without adding warning labels about its safety.”
– Tehát a Monsanto hagyatékát felvásárló Bayer – eddig magát ártatlannak valló cég [Werner Baumann (Bayer) a Reuters cikkében: „Unfortunately, we have to pay an awful lot of money for a product which is perfectly regulated.”] – Egy cég egy hibátlan termékének védelmében 10,9 milliárd US$ (63 milliárdért vette a Monsanto vállalatot) kínál fel a ’ravaszkodó’ NHL-felpereseknek? Szerintem most szem sem marad szárazon a Föld nevű bolygón. Megszólalnak a harsonák, s a mennyekből ízlésesen csomagolva ámbra, ambrózia és zsanna-manna száll alá. Igen, Tambacounda-Téglásbodzáson is, ahol élünk.
De azért véreim, leendő agrárproletárok térjünk magunkhoz egy pillanatra, miért teszi ezt a jót velünk Baumann úr? Szerintem, nem tehet másként. Omlik ez az üzlet mindenfelől. Én ezt beismerésnek olvasom – próbáltam Aranka szemüvegével is betűzni a sorokat –, de a pillanatnyi perektől megszabadulva az üzlet folytatódhatna. A részvény is újra virágba borulhatna. Talán így is megérné. Az új NHL-betegeknek persze aligha, velük a COVID-19 az elsőként végez majd. Esetleg nem lesz ‘éhes’ ügyvédi iroda. Jogi picsi-pacsi lenne ez csupán? Nem öntudatlan (ma már tudott!) vegyi hadviselés, elévülhetetlen büntethetőséggel? Nem lesznek később NHL-betegek, akik az üzletkötés után haldokolnak majd? Nem fognak majd ők perelni? Azt mondják majd nekik, hogy már fizettük? Tényleg csak a glyphosate + POAE kombináció a hunyó?
PC: „The deal, announced Wednesday, is among the largest settlements ever in U.S. civil litigation. Negotiations were extraordinarily complex, producing separate agreements with 25 lead law firms whose clients will receive varying amounts.”
– Vagyis a pénz elosztásában – amely nagyságát eddig nem érte el még peren kívüli megegyezés az Egyesült Államokban – 25 vezető jogi iroda fog közreműködni. Emlékezni azért sohasem árt, mint a Reuters teszi: „…Merck & Co’s $5 billion deal to end litigation over its withdrawn painkiller Vioxx [rofecoxib – https://www.portfolio.hu/…/2…/vioxx-pert-nyert-a-merck-65223], and Bayer deals worth $2 billion to settle claims of harm caused by its Yasmin and Yaz [a Bayer két utolsó bukása ez a fogamzásgátló-duó, amely ethinyl estradiol és drospirenone kombinációja – lásd https://www.ema.europa.eu/…/drospirenon…/3-mg-tablets_hu.pdf] birth control pills.”
PC: „The settlement covers an estimated 95,000 cases and includes $1.25 billion for potential future claims from Roundup customers who may develop the form of cancer known as non-Hodgkin’s lymphoma.”
– Az egyezségben tehát úgy gondolják, hogy közel 30 ezer NHL-beteg nem elégszik meg a számukra megítélhető összeggel (5-250 ezer), vagyis nem vonják vissza a keresetüket. Végül is mennyit ér egy ember élete? Attól függ, hogy hová született, milyen biztosítása van és milyenek a komplikációi? Van, aki szerint a mai helyzetünk nem a megegyezés vége, hanem a tűzvész kezdete.
PC: „Bayer announced Wednesday that it would separately spend up to $400 million to settle claims stemming from another Monsanto chemical, dicamba, that can drift after it is sprayed and damage other crops. Bayer also put aside $820 million to settle longstanding lawsuits related to toxic chemicals in the water supply known as PCBs — for polychlorinated biphenyls — that were banned in the United States four decades ago.”
– A Bayer tehát további perekre számít, amit elveszíthet az elsodródó dicamba miatt (ez a növényi géntechnológia egyik mostani favorizáltja) és a PCB okozta vízszennyezések miatt. Mit nyert azonban ezeken? Hogyan lesz rentábilis ez az óriási gazdasági bukás?
Ez még csak az Egyesült Államok és a Roundup köre. Emlékeznek ez a tűz fészke, amit a szeszélyes szél bármerre fújhat. A többi földrészen és országokban a számolhatatlanul sok utángyártott (generikus) glyphosate-hatóanyagú készítmény ártatlan lenne. Ez már nem csak a Bayer/Monsanto ügye, hanem sokféle generikus gyártóé, az összes országé, ahol használják, hiszen a glyphosate a világ első számú növényvédő szer üzlete. A Bayer most a kiegyezés szándékával elismerte, hogy nincs megalapozott szakmai érvrendszere. Bukni fognak a bíróságok előtt, ha perekkel folytatják. Innen már nem lehet visszatáncolni.
Tudja valaki, hogy mikor indulnak a perek az Európai Unióban? Ki ad az itteni NHL-betegeknek kártérítést. Ugye senki sem hiszi azt, hogy ezt a betegséget csak az Egyesült Államokban okozta a glyphosate+POEA. Ugye, az EU tagországai nem lesznek olyan bénák, mint az Agent Orange peren kívüli megegyezéskor a vietnami kormány?
Mikor indulnak a hazai perek, mikor számol el a gyártás következményeivel az Agro-Chemie Kft? A Fozát 480 is érintett volt (http://www.agrochemie.hu/…/VFS_dad219bfbb341da649e83ea18db4…). Mikor mond fel Nagy István a glyphosate ügyben hibásan döntő köztisztviselőinek (most éppen Feldman Zsolt, Zsigó Róbert, Jordán László, Tőkés Gábor és társaik) és közalkalmazottjainak? Mit tesz majd a HUCPA hátaslovat-váltó vezetője Szalkai Gábor, aki a hazai Növényvédelmi Bizottságot uralja (https://elelmiszerlanc.kormany.hu/…)? Nálunk minden rendben volt és van; emlékeznek »Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van!« Csak engem kínoz a gondolat, vagy önöket is?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás