A rovat kizárólagos támogatója

Elment a hazai vállalati környezetvédelem egyik  meghatározó alakja, Dr. Debreczeny István, vagy inkább Debreczeny ÚR csupa nagybetűvel. A KÖVET Egyesület munkatársai megrendülve értesültek halálhíréről, hiszen alapítónk volt, majd a későbbiekben az Egyesület Elnökségének tagja.

Mindvégig önzetlen pártolónk, támogatónk, szakmailag ösztönzőnk volt, a rendezvényeken megjelenésével, energikusságával, kedvességével és udvariasságával mindig jókedvet hozott. A KÖVET alapításakor, 25 éve a Dunapack Zrt. szakmai igazgatója volt, munkája során kiemelt feladatként kezelte a környezetvédelmet és a csomagolóanyagok újrahasznosítását. Munkássága során számos díjat, elismerést vehetett át. A KÖVET szívéhez legközelebb álló, Dr. Georg Winter-életműdíjat 2012-ben, a fenntartható fejlődés eszméjének gyakorlatba ültetéséért. Akkor már az EOQ Magyar Nemzeti Bizottság Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Szakbizottság elnökeként, a Hamburger Hungária Kft. szaktanácsadójaként dolgozott.

Dr. Debreczeny István a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karán végzett. 1962-től a Soproni Sörgyárban kezdett dolgozni, ahol két év után főmérnöknek nevezték ki. Ebben a munkakörben több ízben szabadalmaztatott új technológiai eljárásokat. 1982-ben lett a Kőbányai Sörgyár vezérigazgatója, ahol a magyar élelmiszeripar legnagyobb rekonstrukciós beruházását vezette. Ezt követően érte el a Kőbányai Sörgyár működése során a legmagasabb teljesítményt négymillió hektolitert meghaladó sörtermeléssel, mellyel Európa harmadik legnagyobb sörgyárává lépett elő. Munkája elismeréséül kapta az Eötvös Loránd szakmai díjat. 1982-ben gazdasági mérnöki végzettséget is szerzett, majd 1985-ben műszaki doktori disszertációját védte meg.

Debreczeny István Követ díjátadó 2012 kép: Sarkadi Péter greenfo

1988-ban a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetségnek (CSAOSZ) alapító elnöke volt, mely szervezetnek ma társelnöke. 1990-ben a rendszerváltás alatt a privatizációs időszakban pályát módosítva a Dunapack Zrt. szakmai igazgatója lett. 1995-ben a Dunapack Zrt. képviseletében részt vett a KÖVET Egyesület alapításában. A Duparec Kft. alapítását és beindítását követően, környezetvédelmi munkája elismeréseként 1996-ban a mindenkori kormány környezetvédelmi munkáját segítő Országos Környezetvédelmi Tanács tagjává, majd 2002-ben alelnökévé választották. 2008-ban a CSAOSZ elnöksége által alapított Szakmáért életműdíjat vehette át. 2012-ben megkapta a Minőségért díjat az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságától. Környezetvédelmi témakörben rendszeresen publikált, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes docense volt, ipari konzulensként segítette a végzős egyetemi hallgatók munkáját. Két fiú édesapja, négy unoka nagyapja volt.

Fájó szívvel búcsúzunk tőle, és szeretettel emlékezünk rá, aki maradandót alkotott a környezetvédelem területén!

a KÖVET Egyesület Tagsága és a Titkárság munkatársai

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás