A rovat kizárólagos támogatója

Nuku Városliget, nuku Népliget. Lesz múzeumváros és Fradiváros. Nuku egészségügy, lesz – valahol a puszta közepén – szuperkórház.

Az egykori Ludovika közelében lakom. Van szerencsém minden nap (legalább kétszer) végigsétálni a Korányi Sándor utcán egészen az Üllői útig. Miközben a lámpánál várakozom az átkelésre, visszanézek, és látom a nagy címeres plakáton, hogy Józsefváros – az újjáépülő – elbúcsúztat. Mikor zöldre vált a fény, fölnézek és egy még nagyobb címeres táblán üdvözöl Ferencváros – a megújuló. Rögtön a festői Lenhossék utcával, ahol rég nem a guanó, hanem a kis és nagy dolgukat végző ebek teszik undorítóvá a reggeli sétát. Sportolok is, hogy miniszterelnökünkhöz méltó legyek: ügyesen ugrálok el a járdán száguldó kerékpárosok elől úgy, hogy a frissen gőzölgő kutyaürülékeket kikerüljem. Távnövesztő gyaloglást is folytatok, ugyanis a gondos és szakszerű építkezések minden második ingatlan előtt lezárják a járdát. Így járok ide-oda Z alakban, mint szél ellen a balatoni vitorlás. Szóval reggelente krajcolok, azaz sport hátán is sport van. Igyekszem edzésben maradni, hogy éveim súlyának ne lássam kárát.  Télen-nyáron naponta csodálom Józsefváros fel- és leépülését.

Ahogy a Ludovika épül (terjeszkedik), úgy fogy az egyébként sem friss kerületi közlevegő.

Mint a többi kerületben, ahová a kormány segítő keze beteszi a lábát valamely fennkölt célú, kiemelt beruházás alakjában. (Várnegyed, Városliget, Népliget stb.) Ez a „közegyetem” elvette tőlünk az Orczy-kertet, a Bárka Színházat, és az egykori buszparkoló hatalmas terét. Kitúrt egy egészségügyi szakiskolát, ki fogja túrni a Természettudományi Múzeumot, hogy legyen – mint régi dicsőségünkkor – vívóterme, fedett és nyitott lovardája. Hogy csak a legfölöslegesebb dolgokat említsük. Szét- és földúlják a környéket. Az orvosegyetemi klinikák utcáját használják parkolóhelynek a még nálunk is kulturálatlanabb vidékekről érkező tanulókkal telt hatalmas buszok. A betegek már pénzért sem jutnak parkolóhelyhez. A járda paralimpiai versenypályának látszik. Amúgy az intézménynek semmi köze a fővároshoz. A tanulók számára föl is építették Közép-Európa legnagyobb munkásszállóit a Nagyvárad téren, a Campus felirat mögött.

Tisztelt budapestiek, ez a jövő!

Nuku Városliget, nuku Népliget. Lesz múzeumváros és Fradiváros. Nuku egészségügy, lesz – valahol a puszta közepén – szuperkórház. Nem kellenek a régi színházak, lesz Új Színház. S a többi. És lesz új polgári középosztály: tovább gazdagodik a miniszterelnöki szomszéd és a kötélbarát. Így ölel magához bennünket a NER tiszta magyar szívű vidéki kormánya. Budapest átalakul. Egy nagy Felcsút lesz belőle. Segítsük az államtitkárságot és a mi ékes szavú, finom modorú főpolgármesterünket a nemzeti együttműködésben. Készüljünk a jövő évi önkormányzati választásra, hogy minden eddiginél készségesebb jelölteket állíthassanak derék együttműködő pártjaink a nemzeti együttműködéshez.

Haskó László sebész publicisztikája eredetileg a Magyarnarancsban jelent meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás