Hirdetés
greenfo/MTI

Természetvédelmi projekt indul a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban. A száraz gyepek megőrzése Közép-Magyarországon LIFE+ Nature pályázat keretében 650 hektáron végeznek természetvédelmi munkákat.

A száraz gyepeknek kiemelkedő a biológiai sokféleség megőrzésében betöltött szerepe, több gyepállomány a védendő társuláshoz tartozik. A beavatkozás szükségességét indokolva Sipos Katalin, a Nemzeti Park szakmai igazgatóhelyettese rámutatott: a száraz gyepek a természetvédelmi, gazdálkodási szempontból nagyon fontos élőhelyek, amelyek az évezredes tájhasználat során alakultak ki.

Az elmúlt évtizedek radikális változásokat hoztak a tájhasználatban, s ez a folyamat főként a művelési módokban történt változásoknak tudható be. A programban a többi között elvégzik a folyamatosan előretörő cserjék irtását, gyeprekonstrukciós beavatkozásokat hajtanak végre, felszámolják az emberi tevékenység okozta károkat – sorolta Sipos Katalin.

A projekt keretében két új tanösvény is létrejön, a Tétényi Fennsíkon (képünkön) és a Budaörsi Kopárok területén, illetve felújítják a Fóti-Somlyó tanösvényt. A megközelítőleg 2 millió eurós költségvetésű projekthez az Európai Unió közel 1,5 millió, a Földművelésügyi Minisztérium 456 ezer euróval járul hozzá. A program 2018 augusztusában zárul.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás