Hirdetés

A Szegedi Vadaspark a nemzetközi színtéren is elismert a karmosmajom gyűjteményéről. Számos ritka selyemmajom, oroszlánmajmocska és tamarin látható a két trópusi házban és az azokhoz tartozó kifutókban. Most egy újabb ritkasággal is találkozhatnak a látogatók, a csupaszpofájú tamarinnal.

Az érdekes nevének megfelelően különleges kinézetű tamarinfaj igazi állatkerti ritkaságnak számít. A világ állatkertjeiben mindössze kb. 200 egyede él a nemzetközi nyilvántartási rendszer adatai szerint. Valamennyi csupaszpofájú tamarin tulajdonosa a brazil állam, illetve annak természetvédelmi hivatala (IBAMA). A Szegedi Vadasparkba is csak azután kerültek, hogy bejelentkeztünk a nemzetközi fajmegmentési programba, és az IBAMA szakemberei alkalmasnak találták a tartóhelyet és magát az állatkertet arra, hogy a ritka fajt tartsa, illetve a jövőben szaporítsa.

A védelemre mindenképpen szükség van, mert a csupaszpofájú tamarint a kihalás veszélyezteti, mindössze párezer egyede él vadon az Amazonas esőerdeiben, egy viszonylag kis területen Manaustól (Amazonas állam fővárosa) nem messze. A legfőbb veszélyeztető tényező az esőerdők rohamos pusztítása, de problémát okoz az is, hogy megcsappant létszámú populációit az elterjedési területük határán már más faj, az aranykezű tamarin szorítja ki.

A többi karmosmajomhoz hasonlóan a csupaszpofájú tamarin is főleg az esőerdők lombkoronájában él, kisebb csapatokban, amelyeket egy domináns nőstény vezet. Csapat többi tagja alárendelt, nem szaporodó nőstényekből, hímekből és utódaikból áll. Elsősorban pókokkal és rovarokkal, gyümölcsökkel és a fák nedvével táplálkozik. Ez utóbbi takarmány kiváltására Szegeden kísérleteztek ki egy keveréket, amelyet házon belül csak „dzsadzsának” nevezünk. Hosszú évek tapasztalata alapján elmondható, hogy ez az étek egyértelműen bevált a karmosmajmok és más hasonló étrendű állatok esetében.

Egyelőre két hím, apa és fia érkezett a Vadaspark a franciaországi Lyoni Állatkertből a múlt év végén. A karanténidőszak lejárta után most már megtekinthetők az Esőerdő-házban. Bízunk benne, hogy később nőstények is érkeznek a fajmegmentési program ajánlásával, hogy elindulhasson a tenyésztésük.
Fotó: Endrédi Lajos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás