Hirdetés
Forrás: GreenProfit

Az amerikai székhelyű Monsanto géntechnológiai cég, a világ legnagyobb vetőmag-forgalmazója 40 millió dollár támogatásra számított az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól. A Bank az élelmezésbiztonságra hivatkozva készítette el a projektet tavaly.

A döntés ellen világszerte 158 civil szervezet tiltakozott nyílt levélben, hogy az adófizetők pénzén segítsék az óriáscég térségbeli terjeszkedését. A német és a szlovén parlament is megkérdőjelezte a projekt létjogosultságát.

Végleges döntésnek ez év áprilisában kellett volna megszületnie, de az élénk tiltakozás ideiglenesen meghozta a gyümölcsét. Az EBRD egyelőre elhalasztotta a finanszírozás lehetőségét. A közös projekt szerint a Bank egy "kockázat-megosztási lehetőséget" vállalt volna fel. A közepes- és nagygazdák, továbbá a forgalmazók Oroszországban, Ukrajnában, Szerbiában, Magyarországon, Bulgáriában és Törökországban olyan hiteleket vehettek volna fel vetőmagokra és vegyszerekre, hogy a Monsanto nem veszített volna pénzt, ha valaki a hitelét nem tudta volna fizetni, mert az EBRD garanciát vállalt volna ezekre közpénzen.

Az EBRD nyilatkozata szerint ebben az ügyletben egyelőre nem találtak megfelelő struktúrát a finanszírozásra. Az EBRD csak látszólag hátrált ki a Monsantoval való együttműködés mögül, mert továbbra is keresi a lehetőséget arra, hogy a mezőgazdasági termelők és forgalmazók olyan támogatást kapjanak, mellyel finanszírozható a mezőgazdasági termelékenység növelése a Bank régiójában.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás